Venlighaj. Denne krabat endte i nettet hos en hummerfisker i går. Nu ligger den foran Statens Naturhistoriske museum klar til konservering.
Foto: Anders Peter Schultz, Statens Naturhistoriske Museum

Venlighaj. Denne krabat endte i nettet hos en hummerfisker i går. Nu ligger den foran Statens Naturhistoriske museum klar til konservering.

Viden og tech

Hummerfisker fanger verdens næststørste haj i Kattegat

I går fik en hummerfisker noget af en overraskelse: Han landede en 4 meter lang haj på 400 kilo fra en fisketur i dansk farvand.

Viden og tech

Konservatorerne på Statens Naturhistoriske Museum i København har netop modtaget et eksemplar af verdens næststørste haj, en brugde, der kan blive helt op til 12 meter lang. Den blev fanget af en hummerfisker i Kattegat tæt på Anholt i går, og den 4 meter lange spidssnudede skabning vil nu blive konserveret, så den kan indgå i museets videnskabelige samlinger. Før konserveringen kunne en metalbåre hængt op i en kranvægt afsløre, at krabaten vejede 400 kilo.

»Jeg blev ringet op af en hummerfisker i går eftermiddags, som fortalte, at en stor haj sad uhjælpeligt fast i deres bundgående hummertrawl, så de ikke kunne slippe den fredede haj fri igen. Vi hentede den her til morgen i Gilleleje, og det er et meget velbevaret, fint og frisk eksemplar. Nu skal den konserveres i formalin og siden opbevares i sprit, og så kan den holde i hundredvis af år. En dag vil vi måske udstille den for publikum i et specielt kar«, siger Henrik Carl, der er videnskabelig medarbejder på Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet.

Selvom brugden slår hvidhajen i størrelse, så er det ikke en haj, som danske badegæster eller dykkere skal være bange for. Den er harmløs for mennesker og lever af plankton ved at åbne sit gab og suge vand ind.

Brugden er en ret sjælden gæst i vores farvande i dag, men i perioden fra 1940 til 1970 havde den sin storhedstid og var mere almindelig. Sidste gang at en brugde kom i nettet i Danmark var i 2007. I 2008 blev man også vidne til en lille brugde, som svømmede i havnebassinet i Grenå havn og det blev dokumenteret med video. Det kan have været en unge, da de måler mellem halvanden til to meter, når de bliver født. Den første gang man nogensinde registrerede en brugde i dansk farvand var i 1923.

Med den nye haj i den videnskabelige samling vil Henrik Carl og hans kolleger blive klogere på, hvad brugden er for et væsen. For eksempel ved at røntgenfotografere den, tage dna-prøver eller undersøge tarmens indhold.

»For eksempel ved vi ikke, om brugden spiser noget om vinteren. For om vinteren mister den de gællegitre, som skal filtrere havvandet for smådyr. Det mysterium kan vi undersøge nu ved at analysere tarmens indhold og ad den vej finde ud af, hvad hajen sætter til livs om vinteren. Så kan vi få svar på om den overvintrer i en dvalelignende tilstand på bunden af havet, som den formentlig gør«, siger Henrik Carl.

Vil komme i det danske fiskeatlas

Hajen vil nu blive registreret i en database - et fiskeatlas - der har været undervejs i ti år, hvor man dokumenterer, hvad der findes af fiskearter i fersk- og saltvand. Det er dog først i de seneste seks år, at man også er begyndt at registrere saltvandsfisk.

»Så det er første gang vi har fået en brugde ind til undersøgelse i de år, hvor vi har lavet fiskeatlas. Siden den første i 1923 har vi i alt registreret cirka 150 eksemplarer«, siger Henrik Carl.

Fiskeatlas er et 'citizen science projekt' hvor borgere kan registrere de fiskefund, de gør sig. På den måde kan danskerne være med til at give forskerne et overblik over den danske fiskebestand.

Hajer kommer ikke kun på kortvarige uanmeldte besøg i danske farvande. Det vrimler faktisk med dem og 17 ud af verdens 466 hajarter holder til i vores hjemlige farvande. De mest almindelige hajer er pighaj, sildehaj og småplettet rødhaj.

Ingen af de hajarter der lever i danske farvande er farlige. Hvis man skal blive vidne til en haj i Danmark skal man normalt ud på dybt vand, da det er sjældent, at de bevæger sig tæt ind på kysterne. Den småplettede rødhaj er dog en undtagelse. Den kan man godt se tæt på kysterne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce