36-årige Ulrik Kristensen, der skal fejre sin datters 1-års fødselsdag i morgen, lægger hånden på det høje cafebord. Den svenske piercer og bodyhacker Jowan Österlund spritter hånden af mellem tommel- og pegefinger.
Pierceren pakker en sprøjte ud med en tyk nål i enden, som bærer på en mikrochip på størrelse med et riskorn. Mens pierceren smalltalker med sin kunde, trykker han den bløde hud sammen på Ulrik Kristensens hånd, så den rejser sig som et lille bjerg.
Han borer kanylen ind i midten af hudfolden og sprøjter mikrochippen ind, mens Ulrik Kristensen bider kæberne hårdt sammen. Det bløder ikke, og hurtigt bliver der sat et stykke hvidt plaster over hullet i huden.
»Tillykke med din nye fødselsdag. Du er nu et menneske version 1.01«, siger Jowan Österlund med et glimt i øjet.
»Skal vi se at få dig programmeret?«
Ulrik Kristensen tog en hurtig beslutning på en onsdag og er nu en af de få danskere, der bærer på en mikrochip inde i kroppen (Foto: Jacob Ehrbahn)
Ulrik bliver programmeret med det samme
Mikrochippen er en såkaldt nfc-chip, som står for ’near field communication’. Pierceren kører en skanner over Ulrik Kristensens hånd, som er koblet til en bærbar computer. Der popper et vindue op på computerskærmen, der fortæller, at computeren nu er forbundet med mikrochippen i Ulrik Kristensens hånd.
»Hvad skal du have kodet ind i chippen? Skal vi starte med din LinkedIn-profil?«, siger Jowan Österlund.
Det er ikke et indgreb, der bliver foretaget i et baglokale under fuld diskretion. Det sker på en onsdag på en teknologimesse i Nordhavn i København, der er arrangeret af mediebureaugruppen GroupM.
Indgrebet virker som trækplaster
Indgrebet trækker folk til. Det bliver filmet med mobiltelefoner, og en messedeltager, der tiltrækkes af menneskemængden, spørger Ulrik Kristensen, hvad han har fået lavet, mens han kigger på det hvide plaster på hans hånd.
»Jeg er blevet opgraderet. Prøv lige at føre din mobiltelefon forbi min hånd«, siger Ulrik Kristensen. Opfordringen bliver fulgt og snart popper Ulrik Kristensens LinkedIn profil op på skærmen på messedeltagerens telefon, og han er nu kun et klik fra, at de to mænd kan blive en del af hinandens netværk.
»Nu behøver jeg ikke dem her mere«, siger Ulrik Kristensen og trækker et skrigende rødt visitkort op ad lommen, hvor der står, at han er digital leder hos mediebureauet MediaCom.
Nfc-mikrochippen er på størrelse med et riskorn og bliver her sammenlignet med størrelsen på en 1-krone. Nfc står for 'near field communication' (Foto: Jacob Ehrbahn)
Online 24 timer i døgnet
På spørgsmålet om, hvad han skal bruge sin nye titel som cyborg til, trækker Ulrik Kristensen let på skuldrene.
»Lige nu er det ment lidt som en gimmick, men jeg tror, at det meget snart får mange anvendelsesmuligheder, så jeg eksempelvis ikke behøver at slæbe rundt på nøgler, rejsekort, betalingskort og så videre, men kan klare mig alene ved at vifte lidt med hånden«, siger Ulrik Kristensen og fortsætter:
»Jeg tror også, at man med en mikrochip i hånden i stigende grad vil komme til at kommunikere med de nærmeste omgivelser ved sin blotte tilstedeværelse. Så supermarkedet kan huske din sidste indkøbstur og lokke med tilbud, som opfylder dine behov. Og ved busstoppestedet vil rullereklamen pludselig vise dig de røde Nike sko, som du tilfældigvis kiggede på aftenen før«.
Cyborg tidsalderen er kommet
Den svenske biohacker Hannes Sjöblad lytter med. Han har tidligere på dagen holdt et oplæg med titlen ’The connected body’ i selskab med pierceren Jowan Österlund, hvor de som en del af deres præsentation piercede en frivillig med en mikrochip live på scenen.
»Cyborg tidsalderen er ikke længere science fiction. Teknologi forandrer ikke kun den måde, vi arbejder og kommunikerer. Det vil i stigende grad også forandre vores kroppe. Proteser, wearables og smarte implantater udvikler sig hurtigt og vil gøre menneskekroppen i stand til at kommunikere med tingene i vores omgivelser«, siger Hannes Sjöblad, mens han stryger sin mobiltelefon forbi sin højre hånd. Mobiltelefonen lystrer på bevægelsen og åbner YouTube. Kanalen viser Hannes Sjöblad optræden ved TED Talks i Berlin sidste år.
»Jeg har også en mikrochip i hånden, som jeg kan programmere, så den passer til de sammenhænge, som jeg optræder i«, siger Hannes Sjöblad.