0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
David W Cerny/Ritzau Scanpix
Foto: David W Cerny/Ritzau Scanpix

En robotarm serverer drinks for gæsterne i Prag på en restaurant der åbnede i november 2018. REUTERS/David W Cerny

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vinbar i Prag erstatter bartender med robotarm

På vinbaren Cyberdog i Prag i Tjekkiet serverer en robotarm drinks bestilt via en app på smartphonen.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Blandt de middelalderlige bygninger og brostensbelagte gader i Prag er åbnet en futuristisk vinbar ved navn Cyberdog, hvor en robotarm serverer drinks for besøgende, som de har bestilt gennem en app på deres smartphones.

Det skyldes ifølge ejeren Marcel Soural, at han er overbevist om, at robotter snart vil erstatte fysisk personale. Han har derfor kommet fremtiden i møde ved at installere en kæmpe orange robotarm i sin vinbar, fortæller han tilnyhedsbureauet Reuters.

»Jeg er fuldstændig overbevist om at med tiden, når du får serveret hos en restaurant af et rigtigt menneske, så vil det være frygteligt dyrt, fordi den type restaurant vil være unik«, siger han.

Baren, som også serverer mad, der (stadig) er tilberedt af mennesker, ligger i en stor tokonstruktions metalbygning, som er formet som lange rektangler, og ligner noget fra en rumfilm.

Bag et hegn opererer den orange robotarm, som kan servere op til fire glas vin på samme tid - når kunderne har placeret deres bestilling via mobilappen. Går der for længe mellem bestillingerne, ’keder’ robotarmen sig og kan finde på at opføre en lille dans.

Robotterne gør indtog i restaurationsbranchen

Ifølge Washington Post er robotter så småt ved at blive et mindre utænksomt syn hos restauranter rundt omkring i verden.

I Pasadena i Californien vender robotten Flippy op mod 300 bøffer om dagen til burgere, som den laver sammen med de menneskelige ansatte.

I Boston har en restaurant kaldet Spyce helt erstattet mennesker med syv automatiske madlavningsrobotter, som simultant kan lave måltider på tre minutter eller kortere tid.

Spyce er ejet af en gruppe af robot-ingeniører fra Massachusetts Teknologiske Institut, og de har haft så meget succes med restauranten, at de har fået omkring 147 millioner kroner til at udvide konceptet til flere restauranter på den amerikanske østkyst.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie, men der er masser...
    Vi holder sommerferie, men der er masser...

    Henter…

    Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

    Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

    Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

    I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

    Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

    Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

    Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

    Hav en smuk sommer.

    Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

  • Du lytter til Politiken

    SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
    SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

    Henter…

    Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

  • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

    Du lytter til Politiken

    3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
    3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

    Henter…

    I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

    Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden