En af de helt centrale opgaver for den danske tech-ambassadør, Anne Marie Engtoft Larsen, bliver at få sociale medier som Facebook, YouTube og Twitter til at holde op med at favorisere de mest opsigtsvækkende nyheder og ekstreme synspunkter. Hun skal arbejde for, at sociale medier »skaber forståelse frem for splittelse«, som det hedder i den nye danske techstrategi, der blev fremlagt onsdag.
Det skal blandt andet ske ved at gå i »kritisk dialog« med branchen og skabe forståelse for, at »de må påtage sig et samfundsansvar«, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Men det bliver noget af en udfordring, for det er kernen i sociale mediers forretningsmodel at holde brugernes opmærksomhed fanget så længe som muligt, så de kan sælge flere reklamer.
Anne Marie Engtoft Larsen tror da heller ikke selv på, at hun med sine talegaver kan få techgiganterne til at vægte samfundsansvaret over pengene. »Først og fremmest skal vi regulere«, siger hun til spørgsmålet om, hvordan hun vil overbevise dem.
»Det, vi har i værktøjskassen lige nu, handler mest om konkurrencelovgivning. Jeg tror ikke, vi har de rigtige værktøjer endnu«, siger Anne Marie Engtoft Larsen, der efterlyser »rigtige muligheder for at sætte ind, også når det går ind til kernen«.
EU-kommissær Margrethe Vestager har fremsat forslag om nye EU-regler, der vil kræve, at de sociale medier oplyser deres brugere om, hvorfor de ser en bestemt annonce eller et bestemt opslag. Den slags åbenhed kan ifølge Jeppe Kofod være det første skridt.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her