Folkevandring. Flygtninge på vandring gennem Grækenland.
Foto: AP

Folkevandring. Flygtninge på vandring gennem Grækenland.

Kroniken

kroniken

Jagten på en bæredygtig løsning for flygtninge

Opmærksomheden om løsningen af problemet med de mange flygtninge rettes i stigende grad mod nærområderne.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Flygtningepolitik udspilles grundlæggende i et krydsfelt mellem nationale interesser, internationale interesser og det humanitære hensyn til de flygtninge, det hele i sidste ende handler om. I den nuværende debat opstilles disse perspektiver ofte i modsætning til hinanden. Men skal man finde en holdbar løsning på den nuværende flygtningekrise, er der måske i virkeligheden langt mere sammenfald mellem disse tre hensyn, end der politisk lægges op til.

Meget peger således på, at det på sigt kan blive dyrere for Danmark i form af flere asylansøgere, hvis der ikke findes et mere solidarisk system til fordeling af flygtninge på europæisk plan. Det samme gælder problematikken i forhold til nærområdelande, hvor der er behov for en langt mere massiv og helhedsorienteret indsats.

Ifølge UNHCR krydsede 130.452 bådflygtninge Middelhavet alene i august måned. Ikke mindst de mange, der kommer til Grækenland fra Tyrkiet og rejser videre gennem lande som Makedonien, Serbien, Ungarn og, hvis de får lov, videre mod Nordeuropa, har været genstand for opmærksomhed og en enorm mediedækning.

De enkelte landes håndtering af flygtningestrømmene har været præget af rådvildhed og panikløsninger, der hverken har tilgodeset flygtningene eller de europæiske lande som sådan. Flygtningene skubbes rundt mellem nationale grænselukninger, og forskellige lande har ligesom Danmark forsøgt på at vedtage stramninger, der entydigt presser flere asylansøgere over på de omgivende lande.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce