Blæksprutte er et havdyr, der er svært at håndtere. Men på Cicchetti er det lige i skabet.

Blæksprutte er et havdyr, der er svært at håndtere. Men på Cicchetti er det lige i skabet.

Anmeldelse: Cicchetti er en fremragende italiener med helt uforglemmelige retter

Fire pragtfulde værter skaber en afslappet ramme om det skarpe køkkens italienske småretter på Nørrebro.

Mad
FOR ABONNENTER

Satans til dyr. Den kan have otte arme, og den kan have ti. Men en blæksprutte har ikke et skelet. Og derfor er den et af de sværeste havdyr at tilberede, så den bliver mør. For uden et skelet må hver muskel i armene støtte hinanden, hvilket nødvendiggør, at bindevævet spreder sig gennem musklerne i stedet for uden om. Og så er det sværere at opløse vævet til gelatine, sådan som man ellers uden videre kan gøre med en sej okseklump ved at lade den simre i flere timer.

Der er utallige tips fra kokke og videnskabsmænd, som har forsøgt at bryde koden. Dyp blæksprutten i kogende vand i et øjeblik. Lad den simre i meget lang tid. Salt den. Hæld eddike ved, eller lad en korkprop danse i det kogende vand. Metoderne er mange, men ikke idiotsikre, og selv på toprestauranter er det langtfra altid, at det lykkes.

Men her hos Cicchetti på Nørrebro var den ottearmede fuldstændig fremragende. Og kostede kun 65 kroner. De blegrosa pigmenter var intakte og spredte sig ud over det hvide kød. Smagen lå sublimt mellem havfrisk, sød og umami, og vævets gelatine var ikke kogt ud, men fungerede som stivelse, der samlede dyrets egne væsker i en let cremet saft, som svøbte sig rundt om de øvrige ingredienser i den lille ret.

Der var små kartoffeltern, kogt al dente, så knolden fik en mild, frugtig smag af artiskok. Der var enkelte skiver af bladselleri, lidt grofthakket oliven og et par friske basilikumblade. Og så var der ikke mere. Uforglemmelig. Simpelthen.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce