Annonce
Annonce
Rejser

Møns Klint belønnes for mørke

Campingpris fra tyske Adac er turistbranchens svar på en oscar, mener ekspert.

Om ’dark sky’

  • Øerne Møn og Nyord forbereder sig netop nu på at blive certificeret som dark sky park og dark sky community hos den amerikanske ngo International Dark-Sky Association (IDA), der arbejder for at bevare nattemørket og bekæmpe lysforurening.
  • Certificeres man hos IDA, er det en blåstempling af områdets indsats for at bevare natte-mørket samt et bevis på, at området har en exceptionel placering med naturligt nattemørke.
  • Man skal søge om at blive dark sky park. En del af dokumentationen i ansøgningen er bl.a. certificering af overnatningssteder og lokale aktiviteter. Der skal også være målinger af nattemørket; på Møn 14 steder på tre forskellige tidspunkter af året.
  • Selve parken dark sky på Møn skal udgøres af de statsejede naturområder på Møn og Nyord. På Møn er det bl.a. i Klinteskoven omkring Møns Klint. Hele Møn og Nyord bliver dark sky community. Parken bliver den første af sin art i Danmark.
  • Der findes 22 dark sky-parker i verden. Langt de fleste i USA.

Sidste weekend modtog Møns Klint Resort en pris ved Camping Awards 2016, som Tysklands største campingorganisation, Adac, står bag. Det var i kategorien ’aktiv fritid’, at Møns Klint Resort vandt for sit ’dark sky’-koncept.

Møns Klint Resort er nemlig en del af et stort, lokalt funderet samarbejde på Møn og Nyord, der går ud på at bevare nattemørket. På Møn finder man nogle af de bedste betingelser i landet for at se stjerner, og ’dark sky’-initiativet skal sikre stjerneinteresserede gode forhold og bekæmpe lysforurening. Og nu er campingpladsen altså blevet hædret for sin indsats.

»Vi er stolte over at have vundet denne pris, men vi er lige så stolte over, at vores ’Dark Sky Møn/Nyord’-projekt med Vordingborg Kommune i spidsen har opnået så meget på så kort tid og med så få midler«, siger Ole Eskling, der er chef for Møns Klint Resort og en af initiativtagerne til projektet.

LÆS OGSÅMøn satser på stjernerne

Campingprisen er anerkendt inden for turistbranchen, siger Anne-Vibeke Isaksen, ansvarshavende chefredaktør for Dansk Camping Union (DCU). Hun sammenligner den med filmbranchens oscar.

»Møns Klint Camping kan bruge denne pris til at fortsætte den innovative stil, hvor det ikke altid handler om, at dyre investeringer er vejen frem. Dark sky-konceptet er ikke bare en original idé, men også et vink til os alle om, at vi har godt af at sætte farten ned og fordybe os. Det gør man helt exceptionelt godt i naturen og måske endnu mere, når det er mørkt og al lysforurening er væk. Kombinationen af ’dark sky’ og camping går simpelthen hånd i hånd, og her viser Møns Klint Resort vejen frem for andre campingpladser«, siger Anne-Vibeke Isaksen.

Naturligt nattemørke

Det er en længere proces for Møn og Nyord at blive certificeret som ’dark sky’-park. Bag konceptet, der ikke er så kendt i Danmark, står den amerikanske ngo International Dark-Sky Association (IDA), der arbejder for at bevare nattemørket og bekæmpe lysforurening.

Får Møn certificeringen hos IDA, er det en blåstempling af områdets indsats for at bevare nattemørket samt et bevis på, at området har en exceptionel placering med naturligt nattemørke.

LÆS OGSÅ Turismeekspert om Dark Sky på Møn: »Unikt projekt«

Synet af vores himmelrum er få forundt i Danmark, for mange steder – især omkring de større byer – er lysforureningen kraftig. Kunstigt lys udvisker stjernerne, og op til 85 procent af danskerne har ikke mulighed for at se Mælkevejen derfra, hvor de bor.

Fire andre danske campingpladser kan kalde sig Best Camping 2016, nemlig Feddet Camping, Hvidbjerg Strand Camping, Bøjdens Strand Camping og Jambo Feriepark.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Anne Louise Leth eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler

Turister skal lokkes tilbage til de danske kyster

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce