0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hvad er dette?

Ferietid er romantik-tid: Husker du din første ferie-flirt?

Betalt indhold: Ferien kan være en svær tid for et presset forhold, men kan også åbne for kærligheden. Men hvorfor kan vi blive mere modtagelige for romantik, når vi tager væk? Og hvordan får vi følelsen med hjem igen?

En del af os er engang eller to vendt hjem fra en ferie med et varmt telefonnummer i lommen, et småknust hjerte, eller måske endda et ferieminde i form af en kommende familieforøgelse.

Vi forbinder i så høj grad rejser og romantik med hinanden, at mange automatisk sætter ‘romantisk’ foran ‘weekendtur’, og ifølge forskere er det ikke helt tilfældigt:

Når man rejser sammen bliver den del af ens hjerne, der får en til at knytte sig til folk nemlig styrket; at rejse og generelt at opleve ting sammen, mens man holder fri og fokuserer på hinanden, udløser tilknytningshormoner.

»De forhold, hvor parrene foretager sig noget sammen er gode, for når man rejser sammen, danner man nye oplevelser, man har noget at være sammen om og udvikler sig sammen«, siger psykologen Sisse Find Nielsen, der er en af eksperterne i DR’s tv-program Gift Ved Første Blik.

Tygger drøv på tvivlen

I tv-programmet sendes par, der netop er blevet gift med en partner, de ikke kender, men som eksperter har udvalgt til dem, både på en honeymoon-ferie og en – mere eller mindre romantisk – weekendtur til en europæisk storby. Den sidste tur blev tilføjet i sidste sæson, og det store fokus på rejser er helt bevidst, fortæller Sisse Find Nielsen.

»Grunden til, at vi sendte dem på ferier, er, at det handler om at få parrene til at få nogle virkelige oplevelser sammen og få dem væk fra de her spekulationer, de har om hinanden, og forestillinger om fremtiden«, siger psykologen og fortsætter:

»De tanker kan man også have i et normalt forhold, hvor man kan gå og tygge drøv på sin tvivl om, hvorvidt man har fundet den rette partner, og her gælder det om at udskifte tankerne med regulære oplevelser«, siger Sisse Find Nielsen.

Gælder både flirts og forhold

Det er dog langt fra kun folk, der ønsker at forpligte sig til et langt forhold eller at undfange børn med deres partner, der kan opleve en større åbenhed overfor kærligheden. Også singler kan i højere grad opleve, at de er åbne overfor flirts på ferier, fortæller Sisse Find Nielsen:

Fordi man er i alarmberedskab, lukker stressresponsen ned for de kropslige funktioner, der har med sex at gøre

»Generelt sker der det, når man er på ferie, at man ændrer tankegang og slapper mere af. Så er der mere plads og ofte mere lyst til en flirt, for afslapningen sker både mentalt og i kroppen og giver en lyst til nye oplevelser, sex og kærlighed«, siger hun.

I hverdagen er mange danskere præget af stressymptomer, og det gør ikke noget godt for forholdet. Hvis man er stresset, opfatter kroppen det nemlig, som om der er reel fare på færde, hvilket får den til at fokusere på stress- eller fareelementet og lukke ned for andre funktioner:

»Fordi man er i alarmberedskab, lukker stressresponsen ned for de kropslige funktioner, der har med sex at gøre, og det gør, at man ikke har lyst til sex eller kærlighed«, siger hun.

Hvis man vil have ferieflirten – uanset om den er med ens egen partner eller en anden single – til at vare lidt længere, er det derfor en god idé at prøve at bevare feriementaliteten, når man kommer hjem fra lufthavnen.

»Det handler om at fastholde et feriemindset, hvor man ikke bekymrer sig for meget. Det kan man sagtens gøre, uden at være på ferie, det kræver bare en lidt større indsats«, siger Sisse Find Nielsen.

God ferie kræver god hverdag

For nogle par indfinder nyforelskelsen sig dog ikke automatisk. Ifølge en hollandsk undersøgelse er skænderier eller uenigheder med partneren en af de væsentligste grunde til, at vi ikke slapper af på ferien.

Ligesom juleaften kan der være så høje forventninger til ferien, at den har svært ved at levere, og man vender skuffede hjem.

Jeg hører fra rigtigt mange par i august

»Jeg hører fra rigtigt mange par i august«, fortæller psykologen Heidi Agerkvist.

»Det kan være skræmmende at tage af sted og sidde der på terrassen et sted og pludselig opdage, at man ikke ved, hvad man skal snakke om, og at den anden virker 100 kilometer væk, selvom han eller hun sidder lige overfor. For mange er det på ferien, at de får øje på parforholdsproblemer«, siger hun.

Hun opfordrer til, at man sørger for at pleje forholdet i hverdagen; man må ikke sætte sin lid til, at ferien kan råde bod på et generelt mangel på nærvær.

»Det kan være en faldgrube, hvis man tror, at ferien kan råde bod på et års presset hverdag med for meget arbejde og for lidt tid til hinanden. Man får kun en god ferie, hvis man har en god hverdag. Hvis ferien på to uger skal redde årets øvrige 50 uger, så kan det næsten kun gå galt«, siger hun.