0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danskernes tillid til bankerne er krakket

Ikke kun Tønder Bank krakkede. Det gjorde tilliden til bankerne også.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Casper Dalhoff
Foto: Casper Dalhoff

Utilstrækkeligt. Tønder Banks skæbne bør føre til en række tiltag overfor en branche, hvor kontrolinstanserne endnu engang har vist sig at komme til kort.

Anette Claudi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Anette Claudi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Lokal, stærk og selvstændig!

Sloganet med de tre sælgende tillægsord står stadig i vinduet hos Tønder Bank i Storegade i Tønder.

For ti dage siden blev det ellers åbent for enhver, at kun det første tillægsord var sandt. 18.000 sønderjyske bankkunder mistede deres 99 år gamle lokale bank og måtte erkende, at det var så som så med det stærke og selvstændige i den bank.

Modsat de øvrige bankkrak har banken ikke været igennem et synligt sygdomsforløb, hvor røde tal og lamper kunne have advaret kunderne, så de havde haft en mulighed for at undgå at se deres investeringer i bankens aktier blive vasket ud i Vadehavet.

LÆS OGSÅ

Det er naturligvis fejt, at banken på den måde har spillet et falskt her-går-det-godt-skuespil over for kunderne. Men det er direkte bekymrende, at især revision, men også Finanstilsynet har kunnet lade sig forføre af skuespillet.

Det danske kontrolsystem med finanssektoren er igen blevet afsløret som værende alt for stormasket - ekstra bekymrende er det, at det sker på et tidspunkt, hvor Finanstilsynet ellers burde være oppe i det høje bankkrak-gear, da det desværre er 11. gang på fire år, at en dansk bank må give op.

Derfor er det ekstra svært at forstå, at Tønder Bank har formået blot at score anerkendende flueben og nik fra både Finanstilsyn og bankens revisionsfirma.

Man skulle tro, at alle kontrolindsatser var blevet vækket af tryghedssøvnen og havde skærpet deres kritiske blikke på bankernes forretninger, så en så risikabel bankførelse som den, der foregik i Tønder Bank, ville være blevet afsløret, inden fanden var sluppet helt løs i Storegade.

LÆS OGSÅ

Det er et held for omfanget af krisen, at Sydbank har valgt at overtage alle bankens kunder, ellers havde vi som samfund stået med en stor bankoprydningsregning og et omdømme i udlandet, som kan koste os dyrt.

Også Tønder Kommune og dermed dens 39.000 borgere ville være havnet i en alvorlig situation med tab, der nemt var endt på den forkerte side af 100 millioner.

For naturligvis havde kommunen valgt den 'lokale, stærke og selvstændige' bank, som i seneste udbudsrunde på alle parametre overbød både Sydbank og Danske Bank - i hvert fald i evnen til at male skønmalerier og love høje renter.

Tønder Bank har officielt optrådt på listerne over sunde banker. Da Finanstilsynet kom på kontrolbesøg 1. oktober, var det 5 år siden, der havde været kontrolbesøg - et besøg, der hurtigt afslørede en dødssyg bank.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage