Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN
Debat

Red barnet: Skoler bør have en beredskabsplan, når elever får delt nøgenbilleder på nettet

Børn skal kende deres rettigheder og grænser og opdrages i moral og etik, så de er i stand til at beskytte sig selv og deres kammerater mod digitale sexkrænkelser.

Debat

Seksualundervisning har traditionen tro fyldt skemaet på landets skoler i denne uge – ’Uge Sex’.

Det er en oplagt anledning til igen at sætte en tyk streg under, at børn og unge dagligt oplever digitale sexkrænkelser og får overtrådt deres inderste grænser på nettet. Det må og skal høre op nu.

Retssystemet skal styrkes, så dommere og politi uddannes og efteruddannes i at forstå digitale krænkelsers alvor, og hvordan man møder ofrene og deres forældre

For et år siden sigtede politiet over 1.000 unge for deling af børnepornografisk materiale under operation Umbrella. Umbrella-sagen har lært os, at det ikke bare er ukammeratligt at dele billeder af hinanden. Det er ulovligt, og ulovlig deling af et billede af en kammerat kan forfølge og spænde ben for de unge mange år fremover. Højesterets dom om betinget fængsel og erstatning til ofrene er et klart signal om, at unge under 18 år har ret til beskyttelse mod ufrivilligt at blive krænket på internettet.

For et år siden var sagen et chok for mange børn og forældre – området havde ikke nok opmærksomhed før da, og reelt kunne mange andre børn og unge være endt i samme situation som de 1.000, der blev anmeldt. Heldigvis har noget rykket sig det seneste år.

Politiet har fået nye retningslinjer, når det gælder sager om digital krænkelse, og vi har i Red Barnet fået midler til at hjælpe de unge gennem rådgivningstjenesten SletDet. Vi er dog langtfra i mål. Der er brug for mere, så vi fortsat sikrer børns og unges ret til at blive beskyttet og ruster dem med det rette kompas til at begå sig i en digital verden, der konstant forandrer sig.

Der er behov for en helhedsorienteret indsats, så skoler og undervisningsinstitutioner arbejder fokuseret med at forebygge. De skal uddannes og have en beredskabsplan, så de er klædt på til at håndtere digitale krænkelser og tale med eleverne. Børn skal kende deres rettigheder og grænser og opdrages i moral og etik, så de er i stand til at beskytte sig selv og deres kammerater.

Forældre skal vide, hvordan de støtter og beskytter deres børn. Retssystemet skal styrkes, så dommere og politi uddannes og efteruddannes i at forstå digitale krænkelsers alvor, og hvordan man møder ofrene og deres forældre.

Derfor forventer vi, at temaet får en fremtrædende plads op til og efter folketingsvalget. At vi ser politikere, der forpligter sig på og sikrer systematiske tiltag, der beskytter og styrker alle børn. Vi har alle et ansvar, men politikerne har det overordnede, og der er i den grad brug for en styrket systematisk indsats.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

   

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce