Forslaget om at tvinge børn til at opholde sig på deres skole en fuld arbejdsdag er nok det mest rædselsfulde blandt de mange nævenyttige folkeskolereformer, skiftende regeringer, i afmagt over børnenes manglende viden og kunnen, har indført.
Heldagsskolen vil berøve især de større børn retten til fritid, som de selv og deres forældre tilrettelægger, og gøre deres opfattelse af skolen som et fængsel større end i forvejen.
En skoledag fra 8 til 13-14 stykker er rigeligt til at lære, hvad der skal læres, det kræver blot en aktiv lærerindsats og så få spildtimer som muligt – og resten af dagen er børnenes egen.
Op til 3. klasse, hvor de ikke selv kan gå hjem, henslæber de så tiden, indtil forældrenes arbejdsdag slutter, i forskellige former for pasningsordninger, som i dag er frivillige. Men fra 4. klasse begynder de at kunne forme deres fritid individuelt.
Nu er de store nok til at færdes i friheden alene. Nu tilhører de ikke længere det tilrettelagte fællesskab, men kan vælge, hvad de vil lave – med hvem.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar