0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


FOA-formand Dennis Kristensen: Skattelettelser tømmer velfærdskassen i parløb med skatteunddragerne fra Paradise Papers

Danmark står ved en korsvej, der tvinger os til at vælge, hvilken vej vi vil gå de kommende år. Vil vi vælge vejen med fortsatte skattelettelser og flere reformer med forringelser af velfærdsydelserne og voksende ulighed?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Arkivfoto: Jens Dresling

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det store skattelæk, også kaldet Paradise Papers, understreger endnu en gang et problem, vi desværre kender alt for godt: Mangemilliardærer og multinationale koncerner bruger megen energi og opfindsomhed på at undgå at betale til fællesskabet. Og hullede og mangelfulde internationale skatteregler gør arbejdet nemt for dem.

Det er forstemmende at erfare, at 140 rige danskere øjensynlig har besluttet, at placerer man sine penge i et skattely, så kan man forsøde tilværelsen uden skat. Den manøvre møder forståeligt nok bred fordømmelse, men mens vi forarges over de internationale afsløringer, risikerer vi at miste opmærksomheden på den helt legale og målbevidste skatteunddragelse, vi oplever i Danmark.

Uden skat ingen velfærd. Uden skat får mennesker ikke den håndsrækning, som er med til at skabe forudsætningerne for det gode liv

Herhjemme arbejder danske politikere ganske åbenlyst på at sænke de skatteindtægter, der finansierer velfærdssamfundet. I Danmark er vi ellers glade for velfærdssamfundet. Når velfærden virker, giver vi lige muligheder til alle uanset baggrund. Så spænder vi det fælles sikkerhedsnet ud under dem, hvis tilværelse slår knuder undervejs. Så omfordeler vi gennem velfærdsydelser og fællesskabets institutioner. Så skaber vi tryghed og lige muligheder.

Omfordeling, lighed og tryghed starter med skat. Og det slutter med skat. Hver gang vi gennemfører skattelettelser, udhuler vi mulighederne for at omfordele og skabe mere lighed og bedre tryghed. Når vi letter skatten, forringer vi dagtilbuddene, folkeskolen, uddannelserne, forskningen, ældreplejen, sygehusvæsnet, indsatsen for udsatte og handikappede. Så presser vi de ansatte til at løbe endnu stærkere.