0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Professor i etik: Vi bør ikke kun fokusere på vådmarkeder i Asien. Den næste pandemi kan opstå i Danmark

Det er let at pege fingre ad andres dyreproduktion, men vi skal huske, at den næste pandemi også kan starte i vores egen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Smitte og starten på pandemier kan også udspringe fra vores egen husdyrsproduktion.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Politikens leder 23. marts og Pia Kjærsgaard 27. marts har ret i, at vådmarkeder i f.eks. Asien bør forbydes. Et vådmarked er et marked, hvor man kan købe levende og vilde dyr, der bliver aflivet og slagtet på stedet. Blandingen af blod, ekskrementer og andre sekreter fra en lang række forskellige dyr udgør imidlertid et miljø, der optimerer risikoen for virusspredning mellem dyr og mennesker. Den slags markeder er meget kritisable set fra et dyreetisk perspektiv. En del af de dyr, der bliver solgt, er eksempelvis vilde og truede dyrearter, og dyrene på markedet bliver generelt transporteret og udstillet i ekstremt små bure og slagtet uden nogen form for bedøvelse. Kina og Vietnam forbød kort efter udbruddet i Wuhan vådmarkeder.

Jeg håber, som Politikens leder og Pia Kjærsgaard, at disse forbud varer ved, og at forbuddet udbredes til andre lande. Ikke kun for at nedbringe risikoen for pandemier, men også, fordi det er en uacceptabel måde at behandle dyr på. En behandling, som også har ledt til alvorlige sygdomme. Forskere mener, at den kendte infektionssygdom sars, som huserede i 2003, primært i Sydøstasien, udsprang fra et vådmarked med vilde dyr som flagermus og bæltedyr på disken.

Men pandemier udspringer ikke blot fra vores relation til vilde dyr. Andre eksempler på, hvad der har forårsaget pandemier, er smitte mellem dyr fra den husdyrsproduktion, vi kender i Danmark, og mennesker. Coronamutationen i danske mink er et godt eksempel. Et andet godt eksempel er den svineinfluenza, som brød ud i 2009, og som havde udgangspunkt i en amerikansk svineproduktion. Så vi skal passe på, at vi ikke stirrer os blinde på, hvad der foregår i Asien, og glemmer at se, hvad der foregår inden for landets egne grænser.

Det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vurderer, at i det første år med svineinfluenzaen H1N1, som startede i 2009, døde der mellem 151.700 og 575.000 mennesker. De fleste af de døde var i ulandene, men dog cirka 12.500 alene i USA. Men af de mennesker, der døde, var 80 procent under 65 år – hvilket er det omvendte af, hvad vi ser med hensyn til dødsfald ved covid-19.

H1N1 bliver ved med at kræve sine ofre. Alene i USA, viser tal fra CDC, døde der i perioden 2009-19 75.000 mennesker af H1N1. Millioner af grise er også blevet aflivet på grund af smitten.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere