0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dobbeltspil i Pakistan

Vesten støtter Pakistan, som støtter de afghanske talebanere, som bekriger os. En speget affære.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ALLAUDDIN KHAN/AP
Foto: ALLAUDDIN KHAN/AP

Taleban. Forholdet mellem vesten, Pakistan og Taleban er en uheldig konstruktion, der blokerer for freden.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Pakistans efterretningstjeneste, ISI, yder massiv og afgørende støtte til Taleban og arbejder målrettet for krig og kaos i Afghanistan.

Samtidig modtager Pakistan milliardbeløb fra USA til bekæmpelse af netop Taleban. For Pakistan handler det om nationens overlevelse. Det er konklusionen på en ny, veldokumenteret rapport fra London School of Economics.

Der var nok mange, der gerne havde været den rapport foruden, for den tegner et noget suspekt billede af forholdene i Afghanistan. Efterretningstjenesten ISI er dybt involveret i alle aspekter af Talebans oprør i Afghanistan.

ISI træner og aflønner fodsoldaterne, især de mest fanatiske elementer af Taleban, der udfører selvmordsangreb og brænder skoler ned. ISI betaler 3.000-5.000 amerikanske dollar for hver dræbt koalitionssoldat. ISI udpeger angrebsmål og yder logistisk støtte med hjælp fra det pakistanske militær. Og endelig indgår ISI i Talebans topledelse, hvor den aktivt bekæmper bevægelsens fredsfløj og modarbejder forhandlinger med Afghanistans regering.

Pengene kommer fra den pakistanske regering, som samtidig modtager enorme beløb fra USA for netop at bekæmpe al-Qaeda og talebanerne. Dermed finansierer USA indirekte den fjende, som også danske tropper kæmper mod i Afghanistan.

Rapporten fra London School of Economics bygger på personlige interview med en række Talebanledere fra forskellige enheder, med forskellig rang og uden kendskab til hinanden. Deres udsagn sammenstilles og underbygges af vestlige efterretningskilder og ekspertudsagn.

Pakistans nære forbindelser til Taleban og indblanding i afghanske forhold er velkendt og mangeårigt. Det nye (i hvert fald uden for snævre efterretningskredse) er, at Pakistan trods massivt pres og store pengebeløb fra USA stadig i 2010 yder omfattende støtte til talebanerne og tilmed er en afgørende katalysator for krigen.

LÆS OGSÅ

På overfladen har det ellers set anderledes ud. For et år siden sendte Pakistan 50.000 mand ind i det sydlige Waziristan, den mest urohærgede del af de pashtunske stammeområder, og erklærede dermed krig mod de huserende talebanere. Med tusindvis af dræbte og sårede på begge sider og 200.000 flygtninge var der ikke tale om en skinmanøvre. Efterfølgende fulgte en bølge af bilbomber og selvmordsangreb mod Pakistans hovedbyer, Lahore, Islamabad, Rawalpindi og Peshawar.

Siden da har der været næsten daglige sammenstød mellem pakistanske sikkerhedsstyrker og Taleban i grænseprovinsen NWFP, hvor også stammeområderne ligger. Sagen er blot, at kampene er rettet mod den pakistanske Talebanbevægelse og ikke den afghanske, der primært holder til i det nordlige Waziristan.

Ifølge rapporten forstår ISI at skelne mellem de to, og Pakistan har da også for nylig afvist at udvide krigen til de nordlige områder, trods amerikanske ønsker.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage