Sagsøgt. Det er positivt, at Højesteret har givet en gruppe af EU-kritikere mulighed for at sagsøge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Foto: LÆRKE POSSELT (arkivfoto)

Sagsøgt. Det er positivt, at Højesteret har givet en gruppe af EU-kritikere mulighed for at sagsøge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

Leder

Sagsøgerne har en dårlig traktatsag

Forhåbentlig kan grundlovssagen sætte gang i en ny debat om mangler i Danmarks Riges Grundlov.

Leder
FOR ABONNENTER

Danmark har ikke tradition for at afgøre politiske spørgsmål ved domstolene.

Alligevel er det positivt, at Højesteret har givet en gruppe af EU-kritikere mulighed for at sagsøge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for grundlovsbrud i forbindelse med ratificeringen af Lissabontraktaten.I stedet for blot at afvise sagen, med henvisning til at sagsøgerne ikke har en »fornøden retlig interesse i at få deres påstand prøvet« – som Østre Landsret afgjorde tilbage i 2009, er det glimrende, at sagens substans nu efterprøves grundigt.

Tvisten handler i al sin komplicerede jura om, hvorvidt Danmark enten afgav så meget yderligere suverænitet i forbindelse med tiltrædelsen af Lissabontraktaten, at vi burde have afholdt endnu en EU-folkeafstemning, eller om Folketinget ligefrem afgav suverænitet i et ikke nærmere bestemt omfang, så ratificeringen rettelig burde have fulgt de meget omstændelige procedurer ved en egentlig grundlovsændring.

Højesteret har på ingen måde taget stilling til disse substansspørgsmål, men altså alene fastslået, at sagsøgerne – med kendte folk som entertaineren Niels Hausgaard og tegneren Ib Spang Olsen i spidsen – kan få deres anklager mod statsministeren om grundlovsbrud og magtfordrejning afprøvet.

ltm

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce