Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
New York, 11. oktober. Harvey Weinstein under en høring i forbindelse med efterforskningen af anklagerne om seksuelle overgeb, der er blevet rejst mod ham.
Foto: Steven Hirsch/AP

New York, 11. oktober. Harvey Weinstein under en høring i forbindelse med efterforskningen af anklagerne om seksuelle overgeb, der er blevet rejst mod ham.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Politikens holdning og skrives på skift af medlemmerne af avisens lederkollegium.


#MeToo-kampen for lighed, frihed og bestemmelsesretten over egen krop fortsætter

#MeToo handler om lighed og frihed for alle.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du har været udsat for sexchikane eller overgreb, så skriv ’me too’ som svar på dette tweet« skrev skuespillerinden Alyssa Milano 15. oktober 2017.

#MeToo opstod som reaktion på afsløringerne i The New York Times af filmproduceren Harvey Weinsteins mangeårige magtmisbrug.

Formålet var at synliggøre udbredelsen af seksuelle krænkelser gennem sociale medier.

Det er lykkedes. I det forløbne år har mange millioner mennesker verden over fulgt opfordringen og delt deres oplevelser.

På kort tid er det blevet mere legitimt og mindre skamfuldt at tale åbent om sexchikane og overgreb.

Et år efter det første tweet mener mange, at #MeToo-bevægelsen har potentiale til at fremme ligestillingen med en gennemslagskraft, som ikke er set siden kvindernes kamp for stemmeret.

Mens andre taler om en folkedomstol, der truer mænds retssikkerhed.

#MeToo-mobiliseringen kan problematiseres og misbruges, men den kan ikke styres eller standses. Det er et paradigmeskift, som allerede har fået en række konkrete konsekvenser.

Også i Danmark, selv om der har været bemærkelsesværdigt få mediedækkede #MeToo-sager. Næppe fordi de ikke findes i flertal.

Det er derfor håbefuldt, at flere fagforbund og foreninger i dag arbejder aktivt for at modvirke sexchikane på arbejdspladsen.

På trods af det faktum, at sexchikane er ulovligt i Danmark, har myndighederne fortsat vanskeligt ved at håndtere de få sager, der ender med at blive anmeldt.

Løfterigt er det også, at der nu tegner sig et politisk flertal for at ændre den juridiske voldtægtsdefinition. Det er blevet evident, at afstanden mellem antallet af anslåede voldtægter, anmeldelser og domme er alt for stor.

Fremskridt på ligestillingsfronten tager tid, og #MeToo udfordrer de magtfuldes privilegier.

Men for omgivelserne er det ikke længere legitimt at bortforklare magtmisbrug af seksuel karakter med bagatellisering, benægtelse eller tavshed.

Kulturforandringen, som #MeToo er en begyndelse på, skaber polariserede positioner og utryghed over ændrede spilleregler mellem kønnene.

Det er forståeligt, men ikke en undskyldning for at bestride, at der grundlæggende er tale om en væsentlig kamp for lighed, frihed og bestemmelsesretten over egen krop.

mdn

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden