Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Steven Hirsch/AP
Foto: Steven Hirsch/AP

New York, 11. oktober. Harvey Weinstein under en høring i forbindelse med efterforskningen af anklagerne om seksuelle overgeb, der er blevet rejst mod ham.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Politikens holdning og skrives på skift af medlemmerne af avisens lederkollegium.


#MeToo-kampen for lighed, frihed og bestemmelsesretten over egen krop fortsætter

#MeToo handler om lighed og frihed for alle.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du har været udsat for sexchikane eller overgreb, så skriv ’me too’ som svar på dette tweet« skrev skuespillerinden Alyssa Milano 15. oktober 2017.

#MeToo opstod som reaktion på afsløringerne i The New York Times af filmproduceren Harvey Weinsteins mangeårige magtmisbrug.

Formålet var at synliggøre udbredelsen af seksuelle krænkelser gennem sociale medier.

Det er lykkedes. I det forløbne år har mange millioner mennesker verden over fulgt opfordringen og delt deres oplevelser.

På kort tid er det blevet mere legitimt og mindre skamfuldt at tale åbent om sexchikane og overgreb.

Et år efter det første tweet mener mange, at #MeToo-bevægelsen har potentiale til at fremme ligestillingen med en gennemslagskraft, som ikke er set siden kvindernes kamp for stemmeret.

Mens andre taler om en folkedomstol, der truer mænds retssikkerhed.

#MeToo-mobiliseringen kan problematiseres og misbruges, men den kan ikke styres eller standses. Det er et paradigmeskift, som allerede har fået en række konkrete konsekvenser.

Også i Danmark, selv om der har været bemærkelsesværdigt få mediedækkede #MeToo-sager. Næppe fordi de ikke findes i flertal.

Det er derfor håbefuldt, at flere fagforbund og foreninger i dag arbejder aktivt for at modvirke sexchikane på arbejdspladsen.

På trods af det faktum, at sexchikane er ulovligt i Danmark, har myndighederne fortsat vanskeligt ved at håndtere de få sager, der ender med at blive anmeldt.

Løfterigt er det også, at der nu tegner sig et politisk flertal for at ændre den juridiske voldtægtsdefinition. Det er blevet evident, at afstanden mellem antallet af anslåede voldtægter, anmeldelser og domme er alt for stor.

Fremskridt på ligestillingsfronten tager tid, og #MeToo udfordrer de magtfuldes privilegier.

Men for omgivelserne er det ikke længere legitimt at bortforklare magtmisbrug af seksuel karakter med bagatellisering, benægtelse eller tavshed.

Kulturforandringen, som #MeToo er en begyndelse på, skaber polariserede positioner og utryghed over ændrede spilleregler mellem kønnene.

Det er forståeligt, men ikke en undskyldning for at bestride, at der grundlæggende er tale om en væsentlig kamp for lighed, frihed og bestemmelsesretten over egen krop.

mdn

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden