Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
BLM. Der er allerede blevet afholdt støttedemonstrationer for borgerretsbevægelsen Black Lives Matter i London, Berlin og Paris.
Foto: Jacquelyn Martin/AP/AP

BLM. Der er allerede blevet afholdt støttedemonstrationer for borgerretsbevægelsen Black Lives Matter i London, Berlin og Paris.

Nazila Kivi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Derfor skal du støtte Black Lives Matter

I morgen, torsdag, er der støttedemonstration for Black Lives Matter på Rådhuspladsen i København.

Nazila Kivi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da den såkaldte hvidhedsdebat og de mere eller mindre produktive samtaler om racisme i Danmark tog til for et par år siden, var der mange majoritetspersoner, der benægtede eksistensen af strukturel racisme her i landet. I stedet henviste racismebenægterne til USA, hvor det ifølge dem skulle være meget mere relevant at tale om racediskrimination.

Pludselig var der ingen grænser for, hvor meget de gik op i 1960’ernes borgerrettighedsbevægelser og de sortes rettigheder i de forenede stater. Så længe det foregik på bekvem afstand, både geografisk og temporalt. Mange af de selvsamme racismebenægtere er dog tavse som graven nu, hvor den altomfattende strukturelle og mentale racisme i USA igen er kommet i verdensmediernes søgelys. Interessen for racismen i USA handlede altså blot om at benægte dens eksistens her i Danmark.

Black Lives Matter er en af vor tids vigtigste borgerretsbevægelser

Derfor ser vi også en ret ensidig debat om sidste uges tragiske begivenheder i Louisiana og Minnesota, hvor Alton Sterling og Philando Castile blev dræbt af politiet, og senere i Dallas, hvor fem politibetjente blev skudt ned af en snigskytte.

DANSKAMERIKANER

Misforståelser og myter florerer om både Black Lives Matter-bevægelsen (BLM) og årsagerne til dens eksistens. Det er derfor vigtigt, at vi fortsætter samtalen om BLM på et mere oplyst grundlag, end hvad vi hidtil har set i de danske medier.

Den største misforståelse er, at det skulle være racistisk at sige ’black lives matter’ (’sorte liv tæller’), og at det i stedet burde hedde ’all lives matter’. Men sådan hænger det ikke sammen. Mange mennesker tror fejlagtigt, at dét at sige, at sorte liv tæller, betyder at andre liv, for eksempel hvide liv, ikke tæller. Selvfølgelig tæller alle liv, men det vi ser nu er, at der er nogle liv der ikke bliver behandlet, som om de tæller på grund af deres hudfarve.

For mennesker af afrikansk afstamning bliver systematisk diskrimineret i USA. Flere hundrede års historie med fratagelse af rettigheder, dehumanisering og svær til umulig adgang til muligheder bliver ikke sådan lige ændret på halvtreds til hundrede år. Særligt ikke når den hvide majoritet nødigt giver magten fra sig.

At sige ’all lives matter’ svarer derfor til at pege på en brandmand, der er ved at slukke et brændende hus, og insistere på, at han også samtidig slukker brænden ved siden af. Ja, de andre huse brænder måske også, men kan vi ikke lige slukke den brand, hvor ilden først opstod?

Oftest benyttes sloganet ’All Lives Matter’ kun når der er nogen, der taler om sorte livs betydning. Det er derfor en måde at aflede opmærksomheden fra en meget udsat gruppe. Sloganet er så selvklart, at det ikke har nogen politisk betydning. Dét, at alle liv tæller, kommer til at være sandt, den dag sorte liv også tæller.

Selv præsident Barack Obama har netop forsvaret BLM i et interview og afvist at kalde dem voldelige

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En anden misforståelse er, at Black Lives Matter er en voldelige organisation, der vil starte en racekrig i USA. Efter sidste uges nedskydning af først to sorte mænd og siden flere betjente i Dallas, er der desværre flere medier, som har forsøgt at delegitimere BLM ved at knytte den formodede gerningsmand, Micah Johnson, til bevægelsen og påstå, at organisationen er voldelig.

Intet kunne være mere forkert. Black Lives Matter er en organisation, der er startet af tre sorte kvindelige aktivister, Alicia Garza, Opal Tometi og Patrisse Cullors, i kølvandet på nedskydningen af Trayvon Martin i 2012. Det er min påstand, at BLM er en af vor tids vigtigste borgerretsbevægelser. Det er den, fordi den organiserer både folkeligt og politisk, og tænker intersektionelt, det vil sige er opmærksom på flere undertrykkelsesfaktorer, bl.a. klasse og køn.

At BLM allerede har indflydelse så vi, da Hillary Clinton blev nødt til at tage dem alvorligt under sin kampagne for at blive Demokraternes præsidentkandidat. Selv præsident Barack Obama har netop forsvaret BLM i et interview og afvist at kalde dem voldelige. I mange afdelinger i USA har BLM organiseret arbejdere og underbetalte daglejere og hjulpet med at kæmpe for bedre arbejdsvilkår. BLM er derfor også fokuseret på hverdagslivet for udsatte i USA.

POLITIKEN MENER

BLM er også vigtig på verdensplan, fordi de samtidigt er fokuseret på global solidaritet og anerkender vigtigheden af selvstændigheds- og frihedskampe i Palæstina, de kurdiske folks kampe og sorte afrikanere i Europa.

Hvor aktuel sidstnævnte er, blev vi desværre igen mindet om ved drabet på den 36-årige nigerianer Emmanuel Chidi Mandi, der havde søgt asyl i Italien. Racistisk motiverede overfald i Europa er stigende og vi kan ikke henvise til, at det ’bare’ er noget, der finder sted i USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Endelig arbejder BLM med at sætte kvinder, transpersoner og mennesker med funktionnedsathed i centrum. At støtte BLM er at støtte de mest udsatte i en inklusiv og politisk progressiv bevægelse, der er på vej til at blive global. Der har allerede været store støttedemonstrationer i London, Berlin og Paris, og her til aften i København.

Jeg håber, at støttedemonstration på Rådhuspladsen vil reflektere dette faktum.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden