Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ivan Riordan Boll
Foto: Ivan Riordan Boll

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordmann, rødgran, øko eller plastik: Hvor grønt er dit juletræ?

Op til jul bliver der solgt 1,5 million juletræer i Danmark. Her er de fire mest almindelige typer.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordmannsgran

Fire ud af fem juletræer i Danmark er nordmannsgran. Juletræer opsuger 10-15 kilo CO2, mens de vokser, og er derfor ikke til stor belastning for klimaet. Det er til gengæld transporten af træerne, hvis de skal langt. Herhjemme sendte danske juletræsproducenter sidste år 10 millioner juletræer ud af landet, hvilket svarer til 9 ud af 10 danske juletræer. Over halvdelen sendes til Tyskland og de øvrige europæiske lande, men også så langt væk som Hongkong og Forenede Arabiske Emirater.

Det konventionelle danske juletræ er hårdt ved miljøet og naturens økosystemer, fordi produktionen kræver gødning og sprøjtemidler, som giver risiko for nedsivning af blandt andet pesticider til grundvandet, for at holde skadedyrsangreb nede og sikre den rette farve og facon på træet. Mængden af kunstgødning og sprøjtemidler som for eksempel Roundup i dansk juletræsproduktion er dog vigende.

Rødgran

Kun hvert femte juletræ herhjemme er en rødgran.

Rødgran vokser hurtigere end nordmannsgran og er derfor også billigere og lidt bedre for miljøet, blandt andet fordi der bruges mindre kunstgødning under produktionen.

Rødgran er mere varme- og tørkefølsom og taber derfor hurtigere nålene end en ædel- eller nordmannsgran, når det kommer ind i stuen.

Opfattes af mange danskere som det oprindelige og mest traditionelle juletræ.

Økologisk grantræ

Er oftest af typerne rødgran og nordmannsgran. Miljøpåvirkningen fra økologisk dyrkede juletræer er markant mindre sammenlignet med den konventionelle dyrkning. Den økologiske produktion sparer miljøet for sprøjtegifte og kunstgødning, som kan forurene naturen og sive ned i grundvandet.

Der bliver dyrket cirka 24.000 hektar juletræer i Danmark. Af dem er kun 300-350 hektar økologisk produktion, men der kommer stadig større arealer til.

I Danmark er kravene til økologiske juletræer højere end i resten af Europa. Hvor man i resten af Europa kan lægge om til økologisk juletræsproduktion på 3 år, skal danske økotræer dyrkes fra økologiske frø. Derfor er træerne på mange nyomlagte arealer kun cirka 5 år gamle i dag og dermed ikke store nok endnu.

Et økologiske juletræ er typisk dyrere end et konventionelt. Priserne nærmer sig 250 kroner per meter inklusive levering, hvis man bestiller dem på nettet. Købes typisk af unge og børnefamilier i landets større byer, hvor efterspørgslen er stigende.

Plastiktræ

Det prisvenlige alternativ til et naturligt juletræ, fordi det kan tages frem år efter år og ofte kan erhverves til samme pris som et grantræ.

Samlet har plastiktræet et højere CO2-aftryk end juletræer af gran – 160 kilo – som skyldes plastikproduktionen samt transporten, som oftest er fra Fjernøsten. Derfor skal man man bruge sit plastiktræ mindst 10 år, før det svarer til klimabelastningen fra et grantræ. Et plastiktræ er i princippet uforgængeligt, men typisk holder det kun 5-6 år, før det er gået i stykker eller af andre årsager bliver smidt ud.

I USA har omkring en tredjedel af befolkningen intet træ, en tredjedel har et naturligt træ, og en tredjedel har et plastiktræ. Plastiktræernes popularitet i USA skyldes, at man typisk har juletræ allerede fra højtiden thanksgiving i november og af hensyn til holdbarheden derfor bruger plastiktræer. I Norden har vi typisk juletræ i en uge eller to frem til senest helligtrekonger i januar.

Hvis dit træ skal være af plastik, så vælg et træ af god holdbarhed, der ikke er fremstillet af pvc. Lad træet gasse af udendørs først, så det ikke afgiver kemikalier til rummet. Og vælg et træ uden indbygget lys, så det kan sendes til plastikgenbrug, når du en dag er færdig med at bruge det.

Kilde: Coop Analyse, Danmarks Naturfredningsforening, Danske Juletræer og Københavns Universitet m.fl.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden