Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Moderne kærlighed

Foto: Joachim Adrian (arkiv)
Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Psykolog: Lad ikke børnene styre ferien

Hvad gør man, hvis børn og voksne ikke har samme opfattelse af en god ferie.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opskriften på den gode ferie findes i mange udgaver, og i denne tid sætter især familier med skolebørn tænderne i deres version. Men hvor meget skal børnene bestemme?

»Det har en del forældre svært ved at mærke. De har simpelt hen svært ved at afgøre, hvornår det er rigtigt at skære igennem, og hvornår det er hensigtsmæssigt at give børnene indflydelse«, siger psykolog Ulla Dyrløv.

Hun rådgiver børn/unge og familier i privat praksis, arbejder som børnesagkyndig, er tv-kendt fra programmerne ’Ingen styr på ungerne’ og forfatter til guiden ’Pilot for dit barn’ (Akademisk Forlag), der på kort tid har solgt over 5.500 eksemplarer.

Her beskriver hun, hvordan forældre skal gribe styrepinden og vise, at de har kontrol over tingene, i stedet for at stresse deres børn med alt for mange spørgsmål og forvirre dem ved at overlade for mange beslutninger til dem.

’Styr, lyt, og naviger’, lyder mantraet, som adskiller sig afgørende fra ’kæft, trit og retning’ ved at handle om ansvar frem for autoritet. Kursen sættes først, når forældrene har iagttaget og lyttet til deres børn. Dette gælder i hverdagen, men bestemt også i ferierne.

Bliv en dygtig feriepilot

»Mange af de børn, jeg snakker med, altså børn med problemer, vil virkelig gerne bare være hjemme og slappe af. Men også børn, der trives fint, har brug for, at der lyttes til deres behov, når familieferien tilrettelægges«, siger Ulla Dyrløv.

Hun opfatter det som »lidt af en menneskeret« at blive hørt i forhold til, hvordan man gerne vil holde ferie. Så er man ikke bevidst om de enkelte familiemedlemmers definition, gælder det om at blive det. Et travlt program og højt aktivitetsniveau gør nogle lykkelige, mens andre drømmer om absolut afslapning og frihed fra at skulle ting.

»De største feriekonflikter opstår, når forskellene ikke er taget i ed. Børnene keder sig eller gider ikke det planlagte, søskende skændes, og frustrerede forældre ærgrer sig over at fyre 35.000 kroner af, når det slet ikke er sjovt«.

Heldigvis kan man styre udenom, hvis man er en god feriepilot: Forældrene aftaler på forhånd, hvad de bestemmer, og hvad der er til diskussion, hvorpå de indkredser børnenes behov og ønsker. Diskret, så børnene ikke føler, de er blevet lovet noget, eller at beslutningen er deres ansvar.

Man kan snakke med børn ned til fire år, om de helst vil på vikingemuseum eller lege i haven, men opstil aldrig mange valgmuligheder eller nogle, man alligevel ikke kan realisere.

»Børn skal ikke bestemme, om familien holder ferie hjemme eller ude, men ferien bliver bedre, hvis de har indflydelse på, hvordan tiden bruges undervejs«, siger psykolog Ulla Dyrløv.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden