Op mod én procent af befolkningen lider af en sygdom i tyndtarmen, cøliaki, hvor de ikke tåler gluten. De skal livet igennem spiste glutenfri mad. Ifølge Sundhedsstyrelsen har kun én ud af syv til otte klare symptomer på, at de ikke tåler gluten.
En hel del mennesker får imidlertid mave-tarmsymptomer, de kan føle sig oppustede, danne meget luft i maven, få mavesmerter, hvis de spiser meget glutenholdig mad, altså brød, bagværk, pasta fra hvede, rug og byg. Det kaldes glutensensitivitet, eller populært overfølsomhed for gluten. Det er ingen sygdom, men kan genere.
Men langt de fleste tåler gluten udmærket, alligevel viser nyt dansk studie udført på 60 raske voksne, at de følte en bedre mavetarmsundhed, når de reducerede deres glutenindtag, ligesom de tabte sig en smule.
Gluten er betegnelse for proteinfraktion i kornsorterne hvede, rug og byg.
I hvedemel, durumhvede, grahamsmel, fuldkornshvedemel, sigtemel, hvedeklid, hvedekim, hvedekerner, mannagryn, semulje, bulgur, couscous, spelt, urhvede, emmer, enkorn, kamut. Rugmel, rugkerner, ruggryn. Byggryn, perlebyg, bygmalt.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind