Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Andreas Haubjerg
Foto: Andreas Haubjerg

»Vi blev mere end mætte og tilfredse for 219 kroner. Både af alle de madbilleder, vi kan svælge i på stedet. Og ikke mindst af selve maden«, skriver Ibyens cafékontrollant om Kogebogeriet..

Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cafékontrol: Kogebogeriet er et mekka for alle, der ikke bare elsker mad, men også elsker at læse om det

Kogebogeriet er en bogcafé kun med kogebøger, veludførte caféhits og ikke mindst en forunderlig samling fra madlitteraturens mangfoldige verden.

Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi spiser mere og mere færdigmad, bestiller flere og flere måltidskasser og kommer mere og mere convenience i kurven.

Alligevel vælter det ud med kogebøger fra store og mindre forlag. Så mange, at der nu er basis for at lave en hel butik, der udelukkende handler med kogebøger.

Kogebogeriet er en kombineret kogebogsbutik og café, men det er langt mere end et udstillingsvindue for tidens nyeste madbøger.

Det er mere en slags tidslomme over vores fælles madhistorie med antikvariske perler som Kirsten Hüttemeiers klassikere og Susse Wolds tatar, der hænger som en 70’er-opskrift på toilettet.

Overraskelser er der til gengæld ikke så mange af på kortet, der rummer de sikre caféklassikere. Her er ingen chiafrø, veganske retter eller surdejsbrød. I stedet synes filosofien at være comfort food med tunmousse, cheesecake og cookies.

Alt på et bræt (95 kroner) kommer med blødkogt æg (perfekt), to slags ost (lækre), hjemmelavet marmelade (yes), skyr med knas (uhm), tunmousse (ja tak), en bolle og hjemmebagt knækbrød.

Tunmoussen serveres også som frokostret (55 kroner), der ankommer i en skål med mørkegrøn, kraftig havedild på toppen (og ikke den tarvelige grønne dusk, der sælges de fleste steder) sammen med en kernebolle og knækbrød. Jeg havde nok foretrukket rugbrød, men bollen er blød, og knækbrødet er sprødt, så på moderne dansk er det kun at sige what’s not to like?

En af 80’ernes mest populære retter var tunmousse fra Karolines Køkken, der cirka indeholdt et pund smør. Kogebogeriet har heldigvis givet retroretten en opdatering. Den er cremet uden at være for tung, der er tydelig smag af tun, uden det bliver klumpet, og med løg og dild som smagsnoter sidder den ganske enkelt lige i skabet, og skålen bliver skrabet for det sidste.

Andreas Haubjerg
Foto: Andreas Haubjerg

Møblementet er en blanding af mormors stue, 60’er-hjem og andet skrabsammen, der skaber en afslappet stemning, hvor man får lyst til bare at hænge ud og tage på en rejse i kogebøgernes verden.

På drikkevaresiden er der et godt udvalg af retro-sodavand fra Frem, specialøl og selvfølgelig kaffe. Vi vælger en cortado og en varm kakao.

Sidstnævnte er altid en joker og siger meget om kvalitetsniveauet – og her er vi højt oppe. Serveringen er Instagram værdig: et krystalglas toppet med rigelige mængder af blødt flødeskum, der er helt friskt og blødt. Kakaoen har en god bund af chokolade uden at være for kraftig eller kvalm, og jeg må bare sige: Det fungerer altså rigtig godt. Min 11-årige medspiser er enig og slubrer den i sig i løbet af kort tid.

Vi bliver mere end mætte og tilfredse for 219 kroner. Både af alle de madbilleder, vi kan svælge i på stedet. Og ikke mindst af selve maden.

Hipnessfaktor

Det er ren porno for madnørder. Lige meget hvor blikket lander, er der hele tiden nye detaljer, der fanger øjet. Den røde 80’er-Karoline-ko, bogskabet med den 20 kilo tunge brødbibel ’The modernist Bread’ på 2.642 sider, et dørslag, der er omdannet til en lampe, Hütttemeiers klassikere og ’The French Laundry’ i coffee table size.

Møblementet er en blanding af mormors stue, 60’er-hjem og andet skrabsammen, der skaber en afslappet stemning, hvor man får lyst til bare at hænge ud og tage på en rejse i kogebøgernes verden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pris vs. kvalitet

Kogebogeriet ligger i et gastronomisk smørhul på Nørrebro, hvor der er hård konkurrence fra de omkringliggende steder som Mirabelle, The Mudhoney og Paloma Vermut Café, både hvad angår pris, kvalitet og originalitet. Kogebogeriet kan sagtens følge med som et sted, der står for solid kvalitet til fair priser.

219 kroner kostede besøget, der tæller et morgenmadsbræt (95 kroner), en omgang tunmousse (95 kroner), cortado (32 kroner) og kakao (37 kroner). Alt var lavet med godt håndværk.

Dommen

Kogebogeriet er et mekka for alle, der ikke bare elsker mad, men også elsker at læse om mad, tale om mad og kloge sig på mad, men stedet er herligt befriet for alt det feinschmeckeri, der er forbundet med mad.

Det er lagt mere vægt på retrofund og skæve detaljer, og det giver en god modvægt til tidens præstationsangstfremkaldende madunivers. Der er ingen overraskelser på kortet, men sikre caféhits, der er veludførte og velsmagende, og de mange sjove detaljer og fine bogperler giver stedet personlighed og kant.

Læs mere:

IBYEN

Mads Nissen

Ibyen guider til comfort food:  Takket være disse 6 serveringer burde du kunne overleve din efterårsblues i København

Jens Hartmann Schmidt

Oplev! Spis! Drik!  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Pr-foto

Tacos, naturvin og nyt liv i et 00'er-hotspot:  Her er 9 nye spise­steder i København, du skal kende

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Maud Lervik

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt