Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Vi blev mere end mætte og tilfredse for 219 kroner. Både af alle de madbilleder, vi kan svælge i på stedet. Og ikke mindst af selve maden«, skriver Ibyens cafékontrollant om Kogebogeriet..
Foto: Andreas Haubjerg

»Vi blev mere end mætte og tilfredse for 219 kroner. Både af alle de madbilleder, vi kan svælge i på stedet. Og ikke mindst af selve maden«, skriver Ibyens cafékontrollant om Kogebogeriet..

Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cafékontrol: Kogebogeriet er et mekka for alle, der ikke bare elsker mad, men også elsker at læse om det

Kogebogeriet er en bogcafé kun med kogebøger, veludførte caféhits og ikke mindst en forunderlig samling fra madlitteraturens mangfoldige verden.

Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi spiser mere og mere færdigmad, bestiller flere og flere måltidskasser og kommer mere og mere convenience i kurven.

Alligevel vælter det ud med kogebøger fra store og mindre forlag. Så mange, at der nu er basis for at lave en hel butik, der udelukkende handler med kogebøger.

Kogebogeriet er en kombineret kogebogsbutik og café, men det er langt mere end et udstillingsvindue for tidens nyeste madbøger.

Det er mere en slags tidslomme over vores fælles madhistorie med antikvariske perler som Kirsten Hüttemeiers klassikere og Susse Wolds tatar, der hænger som en 70’er-opskrift på toilettet.

Overraskelser er der til gengæld ikke så mange af på kortet, der rummer de sikre caféklassikere. Her er ingen chiafrø, veganske retter eller surdejsbrød. I stedet synes filosofien at være comfort food med tunmousse, cheesecake og cookies.

Alt på et bræt (95 kroner) kommer med blødkogt æg (perfekt), to slags ost (lækre), hjemmelavet marmelade (yes), skyr med knas (uhm), tunmousse (ja tak), en bolle og hjemmebagt knækbrød.

Tunmoussen serveres også som frokostret (55 kroner), der ankommer i en skål med mørkegrøn, kraftig havedild på toppen (og ikke den tarvelige grønne dusk, der sælges de fleste steder) sammen med en kernebolle og knækbrød. Jeg havde nok foretrukket rugbrød, men bollen er blød, og knækbrødet er sprødt, så på moderne dansk er det kun at sige what’s not to like?

En af 80’ernes mest populære retter var tunmousse fra Karolines Køkken, der cirka indeholdt et pund smør. Kogebogeriet har heldigvis givet retroretten en opdatering. Den er cremet uden at være for tung, der er tydelig smag af tun, uden det bliver klumpet, og med løg og dild som smagsnoter sidder den ganske enkelt lige i skabet, og skålen bliver skrabet for det sidste.

Møblementet er en blanding af mormors stue, 60’er-hjem og andet skrabsammen, der skaber en afslappet stemning, hvor man får lyst til bare at hænge ud og tage på en rejse i kogebøgernes verden.
Foto: Andreas Haubjerg

Møblementet er en blanding af mormors stue, 60’er-hjem og andet skrabsammen, der skaber en afslappet stemning, hvor man får lyst til bare at hænge ud og tage på en rejse i kogebøgernes verden.

På drikkevaresiden er der et godt udvalg af retro-sodavand fra Frem, specialøl og selvfølgelig kaffe. Vi vælger en cortado og en varm kakao.

Sidstnævnte er altid en joker og siger meget om kvalitetsniveauet – og her er vi højt oppe. Serveringen er Instagram værdig: et krystalglas toppet med rigelige mængder af blødt flødeskum, der er helt friskt og blødt. Kakaoen har en god bund af chokolade uden at være for kraftig eller kvalm, og jeg må bare sige: Det fungerer altså rigtig godt. Min 11-årige medspiser er enig og slubrer den i sig i løbet af kort tid.

Vi bliver mere end mætte og tilfredse for 219 kroner. Både af alle de madbilleder, vi kan svælge i på stedet. Og ikke mindst af selve maden.

Hipnessfaktor

Det er ren porno for madnørder. Lige meget hvor blikket lander, er der hele tiden nye detaljer, der fanger øjet. Den røde 80’er-Karoline-ko, bogskabet med den 20 kilo tunge brødbibel ’The modernist Bread’ på 2.642 sider, et dørslag, der er omdannet til en lampe, Hütttemeiers klassikere og ’The French Laundry’ i coffee table size.

Møblementet er en blanding af mormors stue, 60’er-hjem og andet skrabsammen, der skaber en afslappet stemning, hvor man får lyst til bare at hænge ud og tage på en rejse i kogebøgernes verden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pris vs. kvalitet

Kogebogeriet ligger i et gastronomisk smørhul på Nørrebro, hvor der er hård konkurrence fra de omkringliggende steder som Mirabelle, The Mudhoney og Paloma Vermut Café, både hvad angår pris, kvalitet og originalitet. Kogebogeriet kan sagtens følge med som et sted, der står for solid kvalitet til fair priser.

219 kroner kostede besøget, der tæller et morgenmadsbræt (95 kroner), en omgang tunmousse (95 kroner), cortado (32 kroner) og kakao (37 kroner). Alt var lavet med godt håndværk.

Dommen

Kogebogeriet er et mekka for alle, der ikke bare elsker mad, men også elsker at læse om mad, tale om mad og kloge sig på mad, men stedet er herligt befriet for alt det feinschmeckeri, der er forbundet med mad.

Det er lagt mere vægt på retrofund og skæve detaljer, og det giver en god modvægt til tidens præstationsangstfremkaldende madunivers. Der er ingen overraskelser på kortet, men sikre caféhits, der er veludførte og velsmagende, og de mange sjove detaljer og fine bogperler giver stedet personlighed og kant.

Læs mere:

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Den store picnicguide:   Her er 9 gode solskinspletter i København – og tips til hvad du skal spise, når du sidder der

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spisesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips

Anmeldelser