Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hekseskolen arrangerede i sidste uge en dobbeltreception for bøgerne ’Manden i jasminen’ og ’Mine-Haha’. Skolen dyrker også det traditionelle syn på hekse med besværgelser, ritualer – og store løse rober.
Foto: Pr-foto

Hekseskolen arrangerede i sidste uge en dobbeltreception for bøgerne ’Manden i jasminen’ og ’Mine-Haha’. Skolen dyrker også det traditionelle syn på hekse med besværgelser, ritualer – og store løse rober.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kom i hekseskole på hovedbiblioteket: »Heksen er en kvinde, der ikke er bange for at gå over grænser«

På Københavns Hovedbibliotek kan du høre om nutidens hekse. Johanne Lykke Holm, der driver Hekseskolen sammen med forfatteren Olga Ravn, tyvstarter her og fortæller om, hvorfor vi i dag har brug for den forkætrede figur.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hun er da sådan en overnaturlig kvinde, der flyver rundt på sin kost og iklæder sig høj hat og store løse gevandter og bliver jagtet og senere brændt af på et bål. Det er da en heks, ik’? Vi ser dem til sankthans, når vi futter dem af på bålet. Og vi ser dem i Harry Potter-filmene som kvinder med magiske kræfter.

Men det er blot nogle af aspekterne af den dæmoniserede kvindeskikkelse, der lige nu oplever en oprejsning i moderne feministiske miljøer.

Digteren Mette Moestrup har sagt til det norske tidsskrift Vagant, at hun opfatter heksen som et begreb, der omfatter »nutidig aktivisme og performance – for eksempel Pussy Riot – og kvindelige kropskunstnere og måske slet og ret er kernen i feministens hjerte«.

Og for to år siden startede de to forfattere Johanne Lykke Holm og Olga Ravn skriveseminaret Hekseskolen. Her tilbyder de en anderledes litterær uddannelse end den gængse, sådan at eleverne blandt andet læser bøger af forfattere, der ifølge Johanne Lykke Holm er blevet overset eller er blevet læst på en forkert måde i deres samtid.

På onsdag har redaktør på det feministiske onlinemagasin Friktion Nazila Kivi inviteret Johanne Lykke Holm og forfatterne Shekufe Tadayoni Heiberg og Fine Gråbøl til en samtale om netop hekse. Københavns Hovedbibliotek er venue for en række arrangementer under titlen ’Salon Hysteria’, der diskuterer politisk feminisme – alle med Kivi som ordstyrer.

Onsdag er således salon nummer 3 i rækken af samtaler, hvor heksen er til debat. For heksen er, ifølge arrangørerne bag, tilbage i søgelyset som »den onde moder og den, der nægter at stemme i med flertallet«. Ibyen har talt med Johanne Lykke Holm om, hvorfor hekse er interessante i dag.

Først og fremmest – hvad er en heks i dine øjne?

»For mig er heksen en modstandsfigur. En heks opfattes som farlig. Hun er en kvinde uden barn, uden mand, hun lever alene. Hendes arbejde opfattes som noget mystisk, og hun er en kvinde, der ved lidt for meget og har lidt for mange bøger på hylderne. Heksen er en, der er uden for samfundet, og som samtidig er super magtkritisk. Det, at vores skole hedder Hekseskolen, handler også om, at nogle kan blive irriterede over, at vi kalder den det. Jeg synes, heksen er den mest effektive figur at bruge for at beskrive, hvad det vil sige at være kvinde i patriarkatet«.

Hvorfor er hekse interessante at beskæftige sig med i dag?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Heksene har aldrig været væk, de har altid været her. Og der er brug for heksen i samfundet. For eksempel er der en amerikansk performancekunstner, der hedder W.I.T.C.H., som egentlig var fremme i 1960’erne, men som er blevet rolled up igen. De har kastet en curse på Det Hvide Hus, efter Donald Trump blev præsident. For at blive en heks skal man bare sige I’m a witch tre gange. Det siger i mine øjne ret meget om, hvad det heksede kan. For heksen har traditionelt været en ensom figur, som ikke havde en gruppe. Det nye heksede, som vi har gang i, handler meget om fællesskab og om netop at kunne være magtkritisk, politisk og have en bestemt identitet uden at være ensom. Det handler om, at man kan være crazy witches sammen«.

Hvad har hekse med feminisme at gøre?

»Intet patriarkat, ingen hekse. Heksens historie kan bruges til at beskrive, hvordan man gør modstand mod patriarkatet. Ifølge den italienske forsker og feministiske aktivist Silvia Federici (der har skrevet bogen ’Caliban and the Witch: Women, the Body and Primitive Accumulation’, red.) er hekse en konstruktion, der dukkede op, i sammenhæng med at kapitalismen og kolonialismen blev etableret i Europa (heksejagten foregik i Europa i 1400-1700-tallet, red.). Det er i den tid, heksen begynder at komme frem, og hvor den kapitalistiske mandlige verden siger, at en kvinde, der ikke føder børn, en kvinde, der ikke arbejder på den rigtige måde, og en kvinde, der ikke bor med en mand – hun er farlig. For hende kan vi ikke bruge, for hun producerer ikke på den rigtige måde. Hun skal brændes. Det var jo meget effektivt for at få alle de andre kvinder til at sætte sig ned og holde deres kæft. Og meget effektivt til at ødelægge de kvindelige fællesskaber. Heksehistorien hænger meget sammen med historien om reproduktion og historien om kvinders kroppe«.

Hvad kan vi lære af hekse i dag?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi kan lære noget større idealistisk og lære at bryde den isolation, som traditionelt hænger sammen med at være i konflikt med samfundets normer og regler. Det er muligt at være hekse sammen. Heksen er en måde at diskutere alle de konventioner på, som vi skal forholde os til. For mig handler det heksede om at skabe et sted, man kan gå hen, når man ikke føler, man fungerer, som verden forventer, man fungerer. Meget af det handler også om at insistere på det farlige, på det vilde, på leg. Heksen er også en figur, der har fantasi og vildskab og leger med det farlige, og som har et okkult forhold til naturen. En kvinde, der ikke er bange for at gå over grænser. Og så er der meget litteraturhistorie, der arbejder med modstand på skrift og med besværgelser, og som kommer et andet sted fra end den konventionelle hvide, mandlige, europæiske prosa. De heksebrændinger, der er foregået, er jo virkelig en slags historisk traume, som jeg ikke har oplevet at have hørt nok om. Det er ikke så længe siden, at heksebrændingerne fandt sted, men det bliver opfattet som noget fremmed, historisk og gammelt, som ikke har noget med vores historie at gøre«.

Salon Hysteria med Nazila Kivi #3 Heksen, feminismens udødelige ikon. Onsdag 4. oktober kl. 17-19 på Københavns Hovedbibliotek, Krystalgade 15, Kbh. K. www.bibliotek.kk.dk

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips