Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pr-foto: Mikkeller
iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt spisested på Vesterbro vil være CO2-neutralt: »Restauranter er nødt til at vågne op til deres ansvar for klimaforandringerne«

Anthony Myint, grundlægger af den populære amerikanske restaurant Mission Chinese Food, åbner sammen med Mikkeller et nyt spisested på Vesterbro. Maden bliver stærk, stemningen festlig og det hele CO2-neutralt.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den hænger der lige, når man træder ind ad døren.

Dragen.

En 16 meter lang papirdrage, bestilt hjem fra Kina og fæstnet i loftet med stålwirer, snor sig igennem det lille lokale i Viktoriagade, hvor restauranten Vesterbro Chinese Food åbner 22. januar.

Anthony Myint står og taler med elektrikeren om, hvordan den skal hænge. Det er Myint, som sammen med Danny Bowien står bag Mission Chinese Food, der er blevet kaldt USA’s mest hypede restaurant. Og det er ham, som nu har slået sig sammen med øl- og restaurantimperiet Mikkeller for at åbne en aflægger i København - den første uden for USA.

Det er vigtigt for os, fordi fine dining alt forsjældent bliver blandet med mad, der er oprigtigt stærk

»Hovedet må gerne hænge mere skråt«, siger amerikaneren og kravler op på en stige for at rette lidt på dyrets gab.

Nogle vil måske rynke på næsen og synes, at det bliver lige lovlig Kina-kitschet med den slags pynt. Men den viltre, lidt fjollede indretning er en væsentlig del af restaurantens udtryk, siger Anthony Myint.

»Det skal være sjovt og uforudsigeligt at komme her«, fortæller han.

»Jeg kan virkelig godt lide at hænge ud på dive bars (amerikansk ord for uformelle, grænsende til skumle barer, red.), men der er meget få restauranter, der er lige så sjove som dive bars. Det forstår jeg ikke. I mangel af en bedre sammenligning er vores mål her at lave lækker, velsmagende, overraskende og fantastisk mad, men at skabe en atmosfære, der er lige så livlig som på en dive bar«.

Oprigtigt stærk mad

Håndværkernes rundsav hviner, så vi går ud igennem køkkenet og sætter os på den kolde bagtrappe for at tale mere om, hvad Vesterbro Chinese Food skal være for et sted.

Grunden er først og fremmest, at Mikkel Bjerg Borgsøe fra Mikkeller indvilligede i på sigt at gøre alle sine restauranter og hele sin ølproduktion CO2-neutral

Konceptet bliver nogenlunde det samme som på Mission Chinese Food i USA, men det skal også være noget andet. En selvstændig restaurant. Menuen kommer til at bestå af øl fra Mikkeler og eksperimenterende fortolkninger af retter fra det asiatiske køkken, ikke mindst det sydkinesiske. De kommer til at genbruge ideer og serveringer fra de amerikanske spisesteder, men intet bliver præcist det samme.

Én ting, der imidlertid kommer til at være nøjagtigt som på Mission Chinese Food, er mængden af chili og sichuanpeber. Ikke alle, men en hel del af retterne bliver virkelig stærke.

»Det er vigtigt for os, fordi fine dining alt forsjældent bliver blandet med mad, der er oprigtigt stærkt«, siger Anthony Myint.

»Særligt grøn sichuanpeber kommer vi til at bruge rigtig meget, fordi det også er citrusagtigt og blomstret i smagen og giver denne her prikkende fornemmelse på tungen. Det aktive stof i chili hedder capsaicin og giver en smerte eller ømhed i munden. Men det er et andet stof, der er i sichuanpeber. Det hedder sanshool, og det forårsager bogstaveligt talt en vibration i din mund. Så det er en uundværlig del af den sjove uforudsigelige stemning, vi gerne vil skabe«.

Kokke mod klimakrisen

Er der noget, vi danskere elsker, så er det, når udlændinge taler godt om vores land og hovedstad. Men spørger man Anthony Myint, hvorfor han valgte at åbne en restaurant i lige netop København, er svaret ikke afstivende for nationalfølelsen, som man måske skulle forvente.

»Grunden er først og fremmest, at Mikkel Borg Bjergsø fra Mikkeller på sigt vil gøre alle sine restauranter og hele sin ølproduktion CO2-neutral«, siger han.

En slags byttehandel altså. Noget for noget.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mad står for omkring halvdelen af al CO2-udledning. Det, tror jeg, de færreste er bevidste om

Siden 2012, hvor Anthony Myint blev far, har han nemlig beskæftiget sig intensivt med bæredygtighed i fødevarebranchen. Han har sammen med sin kone Karen Leibowitz, der også er en del af Mission Chinese Food, stiftet non-profit-organisationen ZeroFoodprint, hvis mål er at gøre det nemmere for restauranter at kortlægge deres CO2-forbrug for derved at kunne bringe det ned til nul.

»Restaurationsbranchen er meget hård, og bare det at planlægge, hvad der skal ske i næste uge, kan være svært. Men restauranter er nødt til at vågne op til deres ansvar for klimaforandringerne. I mange lande er restaurationsbranchen den største andel af fødevareindustrien, større end både landbrug og detailhandel«, fortæller Anthony Myint.

»Og hvis du kigger på CO2-udledninger globalt set, består 11-15 procent af landbrug, 15-20 procent er fra rydning af skove for at producere mere mad og omkring 15 procent af transport, forarbejdning, madspild og så videre. Det vil sige, at mad står for omkring halvdelen af al CO2-udledning. Det, tror jeg, de færreste er bevidste om«.

Men hjælper det, I gør, overhovedet? Risikerer det ikke bare at blive en selvgod branding-strategi, så restauranter kan sælge noget mere?

»Jeg ville da håbe, at de bæredygtige restauranter ville kunne sælge noget mere. For hvis det var en succesfuld branding-strategi, ville det repræsentere et kulturelt vendepunkt. Det tvivler jeg dog på er tilfældet lige nu«, svarer Anthony Myint.

Man kan godt sige, at der er noget hyklerisk i at servere en burger og så sende nogle penge til et godt formål, men selv det er da bedre end slet ikke at gøre noget

»Selvfølgelig er der en fare for, at det bare bliver en falsk facade, men det mener jeg ikke, at der er hos os. Vi er dem, der stiller de allerhøjeste krav overhovedet. Og altså, hvis en restaurant giver titusinder af dollars til et miljøprojekt, på hvilken måde er det så greenwashing? Det er åbenlyst gavnligt på et meget direkte niveau. Man kan godt sige, at der er noget hyklerisk i at servere en burger og så sende nogle penge til et godt formål, men selv det er da bedre end slet ikke at gøre noget. Der er ingen, som påstår, at de er perfekte«.

Jeg bliver jo nødt til at spørge. Du er fløjet hertil fra USA. Hvordan passer det sammen med dine idealer?

»Ja«, siger Anthony Myint og trækker på skuldrene. »Alt, jeg kan gøre, er at kompensere for det«.

Indtil videre er det kun Noma, Amass, Øl&Brød, PMY, WarPigs og inden længe også Mikkellers øvrige restauranter, der er del af ZeroFoodprint i København. Men planen er at få flere med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det bliver spændende at se, om vi kan skabe en kulturel bevægelse her i Danmark. Det, vi forsøger, er at skabe mulighederne for, at forbrugerne kan tilvælge restauranter, der er CO2-neutrale«, siger Anthony Myint, inden han rejser sig op.

Han skal ind i restauranten igen og få den drage på plads.

Vesterbro Chinese Food. Viktoriagade 11, København V. Åbner 22. januar.

IBYEN

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer