0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

35 barer og diskoteker får besøg: Nu vil unge natteravne gøre dit natteliv tryggere

En ny ungdomsindsats, der søsættes i dag, skal skabe et tryggere natteliv for unge mellem 14 og 20 år.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Arkivfoto: Mads Nissen

Hvis du har brug for hjælp i aften eller fremover ude i nattelivet, kan du tage fat i en fra Unge Ravne, som kan hjælpe dig trygt og sikkert hjem.

iBYEN

Hvis du står over for din første bytur i det københavnske natteliv og ikke helt ved, hvor dine grænser går i forhold til at drikke alkohol og blive fuld – eller endnu ikke har vænnet dig til de mange mennesker på dansegulvet – er der håb forude.

I aften og fremover vil du kunne møde en gruppe frivillige mennesker i alderen 20-30 år på 35 forskellige barer og diskoteker rundt omkring i byen, herunder spillestedet Rust, Wall Street Pub og Heidis Bier Bar. De går under navnet Unge Ravne, men modsat de velkendte Natteravne, som er meget synlige i gadebilledet med de karakteristiske gule jakker, blender de unge frivillige ind på klubberne.

Vi kan måske komme lidt i forkøbet med de her situationer, fordi vi taler med de unge. Og netop den præventive effekt er en del af vores dna

De står ikke og holder øje, men deltager derimod i festen sammen med de unge i alderen 14-20 år – dog uden at indtage alkohol, lyder det fra Berit Sandholt, projektleder for Unge Ravne. Hun forklarer, at de frivillige er mere i øjenhøjde med de helt unge i byen sammenlignet med Natteravnene, fordi de kender til, hvordan det er at være ung i dag.

»De frivillige er der for at skabe tryghed uden en løftet pegefinger. Det kan være svært for de helt unge, som måske er i byen for første gang, at finde ud af, hvordan de skal agere derude. Og der kan vores frivillige ses som en ven, de unge kan læne sig opad«, siger hun.

Kom godt hjem!

Situationerne, hvor de unge kan opleve utryghed, kan for eksempel være, at man er blevet for fuld – og måske også er blevet væk fra sine venner. Hvis den unge ikke har fortalt sine forældre, at personen er taget i byen, ringer denne måske heller ikke hjem for at bede om hjælp.

Her kan de Unge Ravne træde til og være behjælpelige med at finde den unges venner eller få sendt personen godt hjem – således at ingen kommer til skade eller lægger sig til at sove rundtomkring i byen.

»Vi kan måske komme lidt i forkøbet med de her situationer, fordi vi taler med de unge. Og netop den præventive effekt er en del af vores dna«, siger Berit Sandholt.

Initiativet skal ikke sammenlignes med den aktivistiske gruppe Club Mafia, hvis mål er at sikre, at ingen gæster på forskellige klubber får overskredet deres grænser, når de går ud på et dansegulv, fortæller projektlederen. Men de Unge Ravne vil »selvfølgelig skride til handling« eller tilkalde professionel hjælp, såfremt de opdager, at der er brug for hjælp.

Frivillig løftestang

Ud over tryghedsskabelsen handler initiativet også om, at få flere unge mennesker til at deltage i forskellige fællesskaber og lave frivilligt arbejde, siger Berit Sandholt.

Hun fortæller, at der i dag er flere unge, som oplever ensomhed, depression, stress og angst – problematikker, der måske kan afhjælpes, når man i Unge Ravne bliver »en del af et sundt fællesskab«, fordi de frivillige måske føler, at de er med til at gøre en forskel.

Projektet starter som et pilotprojekt i København i dag, 4. oktober, og udrulles derefter i Aarhus, Odense og Aalborg i løbet af de kommende år. Lige nu er der 17 frivillige Unge Ravne – men projektet søger stadig flere, der vil være med til at skabe et tryggere natteliv for de unge.

Og så er der vist ikke mere at sige end: God fest derude!

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Emma Sejersen

Cheap Eats 2020:  De bedste måltider i København til max 100 kr.

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Carlo Villarica/Unsplash

Ibyen guider:  Her er 15 tips og tricks til dig, der leder efter et billigt sted at bo i København

Armin Tehrani

Ibyen anbefaler:  Her er 7 ting, du skal spise, drikke og opleve i september

Mads Nissen

Ibyen guider:  10 af Københavns bedste bagerier

Natural Blue

Stor guide:  Her er sommerens bedste gademad i København

Andreas Haubjerg

Nyt liv i gamle kiosker, donuts og ølbar:  Her er 11 nye steder, du skal kende i København

Maud Lervik

'Champagne­vask', 'floor' og 'discofinger':   Her er Ibyens ordbog over slang i natte­livet

Mie Brinkmann

Ibyens badeguide:  Her er de bedste strande og badesteder i København

Emma Sejersen

Ibyens isguide:  Hvor får man den bedste is i København? Her er 15 virkelig gode bud

Amass

Fried chicken og Aperol Spritz-afløser:  Her er 7 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i juni

Maud Lervik/POL

9 steder med udeservering, hvor Politikens anmeldere glæder sig til at spise og drikke denne sommer

Sine Jensen

Manhattan:  Sådan laver du den perfekte udgave af cocktailen, hvor Europa møder De Forenede Stater

Per Folkver

Ibyen guider:  7 grønne udflugter fra København, hvor der er masser af plads

Mads Nissen

Old Fashioned:  Vil du være en mester i hjemmebaren, skal du starte med denne klassiker

Joachim Adrian

Pimp dit hjem:  Sådan får du en smuk altan ifølge blomster­dronningen Poppykalas

Philip Ytournel/POLITIKEN

Se listen:  Her er 100 ting, du kan lave uden at forlade hjemmet