0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Der er åbnet en lorteudstilling midt i København. Måske du burde give den en chance?

Ibyen giver dig her tre anbefalinger til din uge.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Københavns Museum/PR
Foto: Københavns Museum/PR

Ikke kun gamle latriner er fundet på en større udgravning på Købmagergade. Her er det en trækrog, formodentlig en kødkrog der kan stamme fra slagteboderne i 1500-tallet.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver uge gennemtrawler Ibyen-redaktionen Københavns events, udstillinger, koncerter og pop-ups og udvælger en række bud til din uge i byen. Få dem direkte i indbakken ved at tilmelde dig Ibyens nyhedsbrev.

LYT! Hvis du ikke allerede kender den elektroniske duo Smerz, har du lørdag aften mulighed for at opleve dem livestreamet. Den norske duo, der tidligere har fortalt Ibyen, hvordan de begyndte at lave musik efter begge at være flyttet til København, har netop udgivet et nyt album.

Nanna Navntoft
Foto: Nanna Navntoft

På lørdag klokken 22 vil de spille en række af de sange, som de selv beskriver som en rejse fra ’Rom til Oslo, barokken til modernismen, de tidlige 00’ere og ind i fremtiden’. Læs mere om det online event her, der koster omkring 30 kroner. Duoen kommer desuden til Store Vega 30. maj, hvis corona tillader det, så hvis du bliver hooked, kan den online koncert være en lille forsmag.

SE! Sort, lesbisk, mor, kriger og digter. Sådan beskrev den afroamerikanske digter Audre Lorde sig selv. Foruden poesi skrev Audre Lorde også en række essays, som forlaget Mindspace netop har udgivet en udvalgt oversat samling af. Forfatter Shadi Angelina Bazeghi står bag udvælgelsen og vil onsdag introducere og læse op fra bogen i Cinemateket klokken 19, og du kan se med online hjemmefra gennem siden her. Efter introduktionen bliver portrætfilmen ’A Litany For Survival: the Life and Work of Audre Lorde’ vist. Læs mere på Facebook-eventet her.

OPLEV!Ud af afføring i gamle latriner på Købmagergade har Københavns Museum fundet nye arkæologiske fund, som du kan se i en ny pop-up-udstilling. Latrinbegejstringen er stor, for fundene derfra er ifølge museet »en guldgrube af viden«, for i afføringen kan frø, pollen, insekter og parasitter fortælle en masse nyt om datidens befolkning og fortælle noget om, hvem der brugte latrinerne: Var det for eksempel både de rige og fattige?

»Noget at det mest spændende, vi har fundet, er grøfter og nedgravninger i området, som kan være tilbage fra 1000-1100-tallet. Det er meget interessant, fordi skriftlige kilder ellers først nævner, at der var aktiviteter i området i 1300-tallet. Så med de nye udgravninger ser det ud til, at der sker meget mere i udkanten af middelalderbyen tidligt i middelalderen, end vi hidtil har troet«, udtaler en af udgravningslederne ved Københavns Museum, Zenon Topcagic, i en pressemeddelelse.

Blandt fundene er også adskillige latriner i baggårde fra 1400- til 1600-tallet – mange flere, end man normalt finder på ét sted. Kom tættere på de gamle spor og fund og læs om latriner med katteskeletter, gammelt affald, vandrør og fund af alt fra kødkroge til skindhandsker i plancheudstillingen, der lige nu og frem til forsommeren kan ses i vinduerne på Købmagergade 50. Se mere om udstillingen her.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ian Dooley

Ibyens isguide:  Hvor får man den bedste is i København? Her er 17 skarpe bud

Mads Nissen

Cheap Eats 2021:  De bedste måltider i København til max 100 kroner

Jens Dresling

Hypet italiensk is:  Her er 8 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve denne måned

Ugood/PR

10 københavnere fortæller, hvor de går hen, når de savner autentisk mad fra deres hjemland

PR/Andrej Vasilenko

Stor guide:  Her er alle de forestillinger, Politikens anmeldere glæder sig mest til at se, når scenerne åbner

Thomas Borberg

Politikens madanmelder er ikke i tvivl:  Her skal jeg spise i aften