Skibene ved Grønlands kyst vil oftere komme i problemer uden søkort.
Foto: Jens Dresling

Skibene ved Grønlands kyst vil oftere komme i problemer uden søkort.

Danmark

»En skandale«: Danmarks løfte til Grønland ligger i ruiner

Produktionen af livsvigtige søkort til Grønland er gået i stå, og regeringen bliver kritiseret for løftebrud. Minister beklager.

Danmark

Et 8 år gammelt løfte til Grønland om levering af 73 digitale og livsvigtige søkort ligger i ruiner.

I 2009 lovede Danmark at lave 73 søkort til Grønland inden udgangen af 2018. Søkortene skal styrke sikkerheden til søs og sikre, at der ikke sker dødsulykker ud for Grønlands kyster, hvor både lokalbefolkning og krydstogtskibe færdes. På 8 år har man foreløbig lavet 32 af de 73 søkort, men produktionen er nu gået totalt i stå.

Det oplyser den ansvarlige styrelse, Geodatastyrelsen. Den manglende produktion skyldes, at den tidligere V-regering besluttede at flytte styrelsen til Aalborg.

»Kun 1 af de 15 medarbejdere, der var beskæftiget direkte med produktion af grønlandske søkort, er fulgt med Geodatastyrelsen til Aalborg.

Det er en skandale. Ganske enkelt

Geodatastyrelsen har i halvandet år ansat de nødvendige nye medarbejdere til at kunne varetage produktionen fremadrettet«, skriver styrelsen, der oplyser, at man ikke har sat gang i produktionen, fordi medarbejderne først skal oplæres. Det forventes at tage flere år. De manglende søkort betyder, at skibene sejler i blinde med risiko for at gå på grund og forlise, lyder kritikken.

»Jeg har tidligere sagt, at det kan ende med at koste menneskeliv, og det mener jeg stadig«, siger Aaja Chemnitz Larsen, medlem af Folketinget for det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit.

Partier: En skandale

Allerede i foråret 2016 advarede Geodatastyrelsen om, at udflytningen kunne betyde forsinkelser, men at produktionen er gået totalt i stå, skaber harme blandt flere partier på Christiansborg.

Aaja Chemnitz Larsen forklarer, at sagen mod nord bliver opfattet som en nedprioritering af Grønland.

»Officielt har den grønlandske regering valgt at godtage en forlængelse. Men for den menige grønlænder er synspunktet, at det er en nedprioritering af Grønland. Politisk prioriterede man at udflytte arbejdspladser, men det skete på bekostning af en eksisterende aftale og løfte om bedre sejladssikkerhed ved kysterne«.

Der passerer cirka 600 større skibe gennem de grønlandske farvande hvert år, og skibstrafikken forventes at stige med 24 pct. de næste 10 år. Mens et større skib statistisk vil forulykke hvert 3. år i Grønlands farvande, lyder konklusionen i en rapport fra Værnsfælles Forsvarskommando.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt beklager situationen.

»Den aftalte produktion af søkort vil blive forsinket. Det er selvfølgelig beklageligt (...) Det er endnu for tidligt at sige, hvor meget produktionen bliver forsinket«, skriver ministeren i en mail.

Regeringen forsøger i disse uger at nå en ny aftale med det grønlandske selvstyre. I den forbindelse åbner Lilleholt for at tilbyde Grønland en kompensation uden at nævne, hvad der konkret er tale om.

»Der drøftes bl.a. supplerede tiltag med selvstyret om mulige fremtidige leverancer, der kan understøtte den maritime udvikling i Grønland«, skriver ministeren.

Socialdemokratiet og Enhedslisten kalder sagen en regulær »skandale«. Begge partier ønsker derfor en redegørelse fra regeringen.

»Det er en skandale. Ganske enkelt. Regeringen lovede tilbage i begyndelsen af 2016, at der skulle komme en hurtig løsning. Nu ser vi så, at der ikke er sket noget siden. Jeg er målløs, og vi må bede ministeren om en redegørelse for sagen«, forklarer Christian Juhl, grønlandsordfører for Enhedslisten.

»Området er lagt ned, og det må regeringen tage ansvar for«, forklarer Socialdemokratiets ordfører, Karin Gaardsted.

I Dansk Folkeparti maner man til ro:

»Regeringen gør det bedste, de kan. Det er en ærgerlig udvikling, men det kan ikke være Folketingets ansvar, at skibe sejler ind i områder uden søkort«, siger Dansk Folkepartis Søren Espersen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce