0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jacob Erbahn
Foto: Jacob Erbahn
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Demonstrant ved Christiansborg: »Hvis pædagoger bare skal lave brandslukning, bliver institutionerne en opmagasinering af vores børn«

Lørdag demonstrerer forældre i byer landet over og kræver, at politikerne sætter loft over, hvor mange børn, der må være pr. voksen i landets vuggestuer og børnehaver.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning


»Jeg står her i dag, fordi det ikke er godt nok! Vi har tit snakket om det derhjemme. Det er svært at få fat i en pædagog om eftermiddagen for at høre, hvordan dagen er gået for vores barn«, siger Thomas Lollike.

Han er far til Max på tre år, der går i børnehave i Albertslund, og sammen deltager de lørdag eftermiddag i demonstrationen for minimumsnormeringer i daginstitutioner ved Christiansborg i København.

»Hvis pædagoger bare skal lave brandslukning, bliver institutionerne en opmagasinering af vores børn. Pædagoger skal have ressourcer nok til at gøre brug af deres faglighed. Der skal være tid til, at pædagoger kan være i nærheden, når børn klatrer i træer og synger sange for dem. Det kan jeg slet ikke forstille mig, at de har i dag«, siger han.

I næsten 60 byer landet over er der arrangeret demonstrationer, hvor forældre ønsker at gøre opmærksom på en akut mangel på voksne i landets vuggestuer og børnehave.

På få uger har gruppen af forældre fået knap 30.000 medlemmer på Facebook. De stiller krav om, at der indføres et loft over, hvor mange børn hver pædagog og pædagogmedhjælper skal tage sig af.

Jacob Erbahn
Foto: Jacob Erbahn

Konkret stiller de krav om, at der i vuggestuer højst må være tre børn per voksen, og at der i landets børnehaver højst må være seks børn per voksen.

»Jeg er kommet her, fordi det er vigtigt, at børnene får en god start på livet«, siger Maja Søndergaard. Hun er mor til en pige på et år, der sidder med i klapvognen ved demonstrationen i København.

»Jeg er selv født i 1987, hvor forældre havde bedre tid til at indrette familielivet, end vi har i dag. Det er især i ydertimerne, det kan være kritisk i daginstitutionerne. Midt på dagen er der nok pædagoger, men efter frokost er der ikke så mange pædagoger, og der er ofte lige så mange børn som om morgenen«.

Ifølge Danmarks Statistiks opgørelse fra 2017 var der i gennemsnit 3,1 børn per ansat i landets vuggestuer og 6,2 børn per ansat i børnehaverne. Dermed kunne man mene, at antallet af voksne i landets daginstitutionerne allerede lever op til demonstranternes krav.

Jacob Erbahn
Foto: Jacob Erbahn

Demonstranterne kræver, at der maksimalt må være tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn per voksen i børnehaverne.

Men statistikken er blevet kritiseret blandt andet i Berlingske, fordi den for eksempel medregner institutionernes ledere, som har andre opgaver end at være sammen med børnene, og fordi den for eksempel ved sygdom medregner både og de medarbejdere, der er syge eller på efteruddannelse og de vikarer, der er sat ind i stedet for.

»De tal siger ikke noget om den oplevede virkelighed for børn, forældre og pædagoger«, siger Elisa Rimpler, formand for pædagogernes fagforening, Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (Bupl). Hun deltager selv i en af dagens demonstrationer som taler på Torvet i Esbjerg.

»Når man står en pædagog og en medhjælper med en gruppe på 25 børn, jamen, så er det ikke godt nok. På den måde kan vi ikke lave det stykke pædagogiske arbejde, vi er sat i verden for«, siger hun.

Folketing nedstemte forslag

På Christiansborg har man allerede afvist minimumsnormeringer. Sidste måned stemte Folketinget om et beslutningsforslag fremsat af SF, der netop handlede om indførelse af et loft over antallet af børn pr. voksen. Her blev der ligeledes stillet krav om højst tre børn pr. voksen i vuggestuerne og seks børn for hver voksen i børnehaverne. Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet støttede forslaget, mens Socialdemokratiet og hele blå blok stemte imod. Dermed faldt forslaget.

Jeg kan ikke lide store forsamlinger, men det her vigtigt. Jeg er bange for, at mit barnebarn ikke får støtte til sin udvikling.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) deltager i dag selv i demonstrationen. Hun siger over telefonen, mens hun går ad Frederiksberg Allé, at hun fortsat afviser ideen om minimumsnormeringer:

»Jeg tror ikke, at det er det rigtige. Jeg tror på, at det er ude lokalt, at man kender børnene, og man ved hvordan de lokale forhold er, og det betyder også, at man har et blik for at prioritere. Det kan være en institution i et udsat boligområde, at man prioriterer flere pædagoger, fordi man ved, at det at have pædagoguddannet personale har en stor betydning for de børns udvikling. Jeg er bare ikke parat til at tage det lokale kendskab og rykke over på Christiansborg«.

Men du går i en demonstration, hvor forældre udtrykker ønske om minimumsnomering, så hvad er dit argument til dem?

»Jeg tror egentlig bare, at forældrene gerne vil have gode forhold. Jeg tror ikke, at det nødvendigvis er minimumsnomeringer eller ingenting«, siger ministeren.

Jacob Erbahn
Foto: Jacob Erbahn

Pointen om at minimumsnormeringer ikke i sig selv er en løsning, finder man også hos to af landets forskere, Sine Grumløse og Anja Marschall, der begge er lektorer og ph.d. på Københavns Professionshøjskole. Men så ophører enigheden også. De mener, at debatten om nomeringer kan komme til at skygge for, at vi mangler en reel og mere omfattende børnepolitik i Danmark, skriver de i et debatindlæg på forsiden af Politiken lørdag.

Kravet om højst tre børn pr. voksen i vuggestuerne og højst seks børn pr. voksen i børnehaverne stemmer imidlertid overens med den bundgrænse, man sigter efter i Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (Bupl). Her peger formand Elisa Rimpler samtidig på, at antallet af børn i alderen nul til fem år vil stige med 70.000 i løbet af de næste ti år.

Annonce

»Det betyder, at hvis Christiansborg bliver ved med at sige, at det er kommunernes problem, og kommunerne bliver ved med at sige, at de ikke har ressourcerne, der skal til for at løfte børneområdet, så risikerer vi, at nomeringerne bliver endnu dårligere. For der kommer flere børn, og med udgangspunkt i, hvordan det ser ud i dag, bør der faktisk ansættes 10.000 flere pædagoger de næste ti år. Så behovet er ekstremt«.

Til demonstrationen i København er også bedsteforældre mødt op. En af dem er Kirsten Bøgh, der har et barnbarn på fire måneder.

»Jeg kan ikke lide store forsamlinger, men det her vigtigt. Jeg er bange for, at mit barnebarn ikke får støtte til sin udvikling. Vi bedsteforældre kan træde til, men ikke alle har bedsteforældre«, siger hun og frtsætter:

»Jeg har siddet og kigget på gamle billeder af min nu 30-årige datter, og jeg synes, at jeg kan mærke, at der er flere rastløse unge, der ikke kan finde deres ståsted. Bliver der ikke ændret noget, kan konsekvenserne blive, at man får forstemte eller opmærksomhedskrævende børn«.Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?