0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fejl i politiets teledata kan have givet forkerte domme i syv år

Rigspolitiet har opdaget en beklagelig fejl i datasæt fra telekunder, som er blevet brugt som bevismateriale i retssager siden 2012. En regulær retsskandale, siger tænketanken Justitia.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En »beklagelig fejl« i politiets it-systemer betyder, at en række straffesager mellem 2012 og 2019 skal gennemgås igen af Rigsadvokaten og Rigspolitiet.

Det fremgår af en orienteringsskrivelse, som Rigsadvokaten har sendt til Advokatrådet og Domstolsstyrelsen 13. juni.

Der er tale om sager, hvor teledata har indgået som led i efterforskningen og bevismaterialet.

»Det er ikke på nuværende tidspunkt muligt at fastslå, om systemfejlen – i yderste konsekvens – kan have haft betydning for efterforskningen og/eller vurderingen af beviserne i konkrete straffesager«, lyder det i skrivelsen, der er underskrevet rigsadvokat Jan Reckendorff.

En skandale

Rigspolitiet har i begyndelsen af året konstateret en systemfejl i det dataprogram, som politiet anvender til at omdanne såkaldt rådata fra teleselskaberne i forbindelse med indhentning af historiske teleoplysninger og udvidede teleoplysninger i straffesager.

Ifølge Rigspolitiet kan fejlen have medført, at der i nogle tilfælde er fremkommet mangelfulde teleoplysninger, som er indgået i straffesager.

Den juridiske tænketank Justitia kalder sagen for en regulær retsskandale.

»Vi taler om en fejl i et softwareprogram, der betyder at dommeren og de andre af sagens parter ikke nødvendigvis har haft et fuldt billede. Det er en kæmpe skandale, der med al tydelighed viser, hvor forsigtig man skal være med at anvende ny teknologi i retssager, hvor vi jo skal have den allerhøjeste retssikkerhed«, siger Birgitte Arendt Eiriksson, vicedirektør i Justitia, der selv har en fortid i både Rigspolitiet og Rigsadvokaten.