0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Virksomheder handler med »hypotetiske CO2-reduktioner«: Hvis fattige afrikanere havde flere penge, ville de koge deres drikkevand

Rent vand i Afrika sælges som klimakompensation, men CO2-besparelsen er tvivlsom. Klimarådets formand kalder det hypotetiske reduktioner. Ingenco2.dk afviser kritik.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når det britiske selskab Co2balance renoverer vandboringer i Uganda og Zimbabwe, får selskabet til gengæld klimakreditter, som kan sælges som klimakompensation på det internationale marked. Projekterne skal sikre indbyggerne rent vand og dermed reducere deres behov for at afbrænde træ, når de skal koge vandet.

Men CO2-besparelsen er lille og særdeles usikker, for flertallet af indbyggerne plejer slet ikke at koge deres vand. Det britiske selskabs egne undersøgelser viser, at kun 3 procent af indbyggerne ved projektet i Uganda plejer at koge deres vand. I Zimbabwe gælder det 48 procent.

Alligevel får CO2balance klimakreditter svarende til, at næsten alle indbyggere i de to projektområder koger deres vand. Kreditter, som blandt andet bruges til, at danske selskaber kan kalde deres hjemmesider for klimaneutrale.

Projektet benytter et FN-godkendt koncept kaldet suppressed demand – undertrykt behov – hvor der udstedes kreditter for mere end den faktiske CO2-reduktion. Med metoden argumenterer man for, at de fattige indbyggere ville koge vandet, hvis de havde flere penge, og at det er sandsynligt, at de i fremtiden vil begynde at koge vand, hvis deres levestandard bliver forbedret.

Klimarådets formand, Peter Møllgaard, mener dog, at projektet kun leverer »hypotetiske« CO2-reduktioner.

»De konkrete tons udledninger fra hjemmesider er reelle udledninger. For de fører til mere CO2 i atmosfæren. Men klimakreditterne kommer derimod fra hypotetiske udledninger«, siger han.

CO2balance henviser til, at metoden er godkendt af FN.

»Man vil altid kunne finde eksperter med andre synspunkter, men FN har understreget enigheden blandt flertallet«.

10.000 klimakreditter i vandprojektet i Zimbabwe og 1.500 i projektet i Uganda indgår i danske Ingenco2.dk’s portefølje af klimaprojekter. Direktør Erik Sommer skriver i et svar, at han er klar over, at kreditterne fra vandprojekterne ikke nødvendigvis modsvarer den faktiske CO2-reduktion. Men Ingenco2.dk overkompenserer ved at købe ekstra klimakreditter, og derfor kan kunderne alligevel kalde deres hjemmesider for klimaneutrale, mener han.

»Vi har altid været opmærksomme på suppressed demand og er derfor heller ikke afhængige af den fulde CO2-effekt i vores regnestykke, men vi synes stadigvæk, at projekterne er gode grundet de faktiske CO2-reduktioner og de store sociale gevinster«.

Annonce

Annonce

For abonnenter