0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danske forskere står bag ny testmetode: »Vi vil kunne teste adskillige tusinde flere dagligt, end vi gør lige nu«

En simpel metode kan ifølge overlæge øge Danmarks testkapacitet med flere tusinde daglige tests.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Sjællands Universitetshospital i Roskilde har etableret drive-in test, hvor man kan parkere sin bil og gå fem meter, hvor man bliver testet under et halvtag. Foto: Jens Dresling

Danmark

Forskere fra Statens Serum Institut (SSI) og Aarhus Universitetshospital har udviklet en metode til brug i test for coronavirus, som ifølge SSI selv kan løse et stort globalt problem.

Mange lande, herunder Danmark, oplever nemlig problemer med at skaffe nok kemiske reagenser til at udføre de mange tusinde test, som de fleste lande har ambition gennemføre hver eneste dag.

Men danske læger og forskere har nu udviklet en simpel metode, som fungerer som alternativ til de kemiske reagenser.

SSI har fredag delt metoden med de mikrobiologiske afdelinger i Danmark og via mail til udenlandske laboratorier.

Svend Ellermann-Eriksen, som er ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital, fortæller, at han og hans kolleger parallelt med SSI har udviklet en tilsvarende metode.

»Pointen er, at det ikke er en særlig kompliceret metode. Men det er en rigtig god nyhed, for det betyder, at vi meget hurtigt kan få en større testkapacitet«, siger han.

I en test for coronavirus skal de såkaldte RNA-gener isoleres. Hidtil har man isoleret RNA ved med hjælp fra robotter at lægge prøven i et reagensglas med kemisk væske. Men de danske forskere har fundet ud af, at man kan putte en del af prøven i vand og opvarme det til 98 grader i fem minutter. Herved dør alle proteiner, mens RNA-generne forbliver.

Svend Ellermann-Eriksen forklarer, at metoden meget hurtigt ville kunne tages i brug i Danmark, men at man stadig har nogle overvejelser at gøre sig.

»Vi kunne gøre det i morgen, hvis vi ville. Men fordi metoden er lidt mindre følsom og dermed skal bruge lidt mere virus i prøven for at kunne påvise corona, er vi nødt til først grundigt at overveje, hvad det har af betydning«, siger han.

I en pressemeddelelse, som SSI udsendte fredag skriver instituttet, at man vurderer, at den lavere følsomhed »kun har en meget lille betydning i den aktuelle situation«.

I den seneste uge har det været kraftigt diskuteret, om man i Danmark tester nok for coronavirus. Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, sagde først, at Danmark – så snart kapaciteten er på plads – bør teste 5.000 om dagen. Senere sagde samme Brostrøm, at tallet bør være 10.000.

Svend Ellermann-Eriksen vil ikke sætte konkrete tal på, hvor meget den nye metode kan ændre på testkapaciteten, men han siger at, »vi vil kunne teste adskillige tusinde flere dagligt, end vi gør lige nu«.

I denne uge er cirka 1.000 mennesker dagligt blevet testet for coronavirus i Danmark.