0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Carsten Ingemann
Foto: Carsten Ingemann

Historisk beslutning i dansk kriminalhistorie: Mordbranden på 'Scandinavian Star' skal undersøges igen

Alle partier i Folketinget er enige om, at den uopklarede mordbrand på færgen ’Scandinavian Star’ i 1990 nu skal undersøges til bunds – og også afklare, om der kunne være tale om forsikringssvindel.

En særlig nedsat taskforce af uvildige specialister skal nu undersøge Nordens største uopklarede mordbrand på passagerfærgen ’Scandinavian Star’, hvor 159 mennesker døde efter en påsat brand i april 1990.

Eksperterne skal granske reder-, ejer- og forsikringsforholdene og blandt andet undersøge, om der kan være tale om forsikringssvindel. Og hvis der kommer nye oplysninger frem, kan det føre til en genoptagelse af en egentlig politimæssig efterforskning.

Det erklærer justitsminister Nick Hækkerup (S), som har indgået en aftale med alle Folketingets partier om en ny undersøgelse af sagen.

»Det skylder vi ikke mindst ofrene, men også de efterladte, der den dag i dag fortsat sidder tilbage med ubesvarede spørgsmål. Undersøgelsen vil forhåbentligt kunne skabe mere klarhed over sagens faktiske omstændigheder, og task forcen vil skulle komme med sin vurdering af, om der er grundlag for, at politiet iværksætter yderligere efterforskning af mordbranden«, fremhæver Nick Hækkerup i en pressemeddelelse.

Skibet var i rute på vej fra Oslo til Frederikshavn, da der udbrød en påsat brand natten til 7. april 1990. De fleste af de omkomne var nordmænd, men der var også 33 danskere, som døde som følge af branden.

Historisk undersøgelse

I mange år har de overlevende og pårørende til de 159 omkomne kæmpet for at få undersøgt den uopklarede sag til bunds. Den nye undersøgelse er den første danske undersøgelse af sagen siden den oprindelige sag i 1990’erne og er derfor en historisk beslutning i dansk kriminalhistorie.

Task forcen kommer til at bestå af fire personer med viden om især forsikringsret eller strafferet, økonomisk kriminalitet og efterforskning.

_____________________________________

PODCAST: Kampen for at få svar

De glædede sig til at sejle hjem til Danmark med en ny færge efter en skiferie i Norge. De var to familier, der havde kendt hinanden i årevis, og de kunne kun lige være i to biler. Da branden brød ud på Scandinavian Star natten til 7. april 1990, var de lige faldt i søvn i deres kahytter. Så kom den giftige røg, og de kunne ikke finde hinanden.

Scandinavian Star - kampen for at få svar

Afsnit 1: På vej hjem
Afsnit 1: På vej hjem