Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Partiledere i debat strides om at finde penge til klima

Størstedelen af partilederne mener, at der skal gøres mere for klimaet, men er uenige om, hvor pengene findes.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Partiledere kæmper for at score de grønne stemmer frem mod valgdagen om to dage.

Men det er straks sværere for de 13 partiledere i en debat mandag aften på DR at pege på, hvor pengene til den grønne omstilling skal findes.

»Vi skal lave en omstilling, det skal ske straks, Danmark skal være foregangsland, og det kan ikke gå hurtigt nok. Men hvor kommer pengene fra, for det her er et projekt for op mod 60 milliarder kroner«, siger partileder Klaus Riskær Pedersen fra partiet af samme navn.

Han vil beskatte kapitalmarkedet og erhvervslivet, så regningen ikke ender hos den almene skatteborger.

Det er den næstsidste partilederdebat, inden vælgerne skal afgive deres stemme onsdag. Den sidste er tirsdag på TV2.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er skuffet over, at publikum klapper af, at det er afgifter, der skal finansiere den grønne omstilling.

»I klapper af klimaskatter og flyafgifter og alt muligt andet, men pengene skal være der«.

»En af hovednøglerne er, at vi har en vækstorienteret politik, der gør Danmark rigere«, siger Løkke.

De Radikales leder, Morten Østergaard, vil bruge landbrugsstøtten til at udlægge mere natur og lægge afgifter på flyrejser.

»Vi vil gerne lægge en afgift på flys forurening. Flytrafik kommer ikke til at gå af mode, men vi skal have en CO2-afgift«.

»Det betyder, at de flyselskaber der investerer i grøn energi bliver belønnet, mens jeg skal betale mere, hvis jeg flyver med Ryan Air«, siger Morten Østergaard.

En mulig løsning vil være at sætte de grønne afgifter ned, mener Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen.

»Vi kan løse det her for Danmarks vedkommende uden de store problemer, vores problem er at udbrede det til resten af verden«.

»Det du skal gøre er at sørge for at gøre det billigere at bruge det grønne og sænke afgifterne. Men det kræver, at vi finder, prioriterer og sænker afgifterne på det, der er grønt«, siger han.

Det hele er en gang overbudspolitik, mener Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

»Det er en gang udenomssnak. I den her valgkamp har man bare lagt CO2-reduktion oven på CO2-reduktion, og så taler man ud i det blå«, siger han.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, står til at blive Danmarks næste statsminister ifølge meningsmålinger, og hun glæder sig at smøge ærmerne op.

»Nu har vi i denne utroligt lange valgkamp snakket, snakket og snakket, men godt den snart er slut, for nu skal vi snart i gang med at handle. For vi har travlt, for Danmarks CO2-udledning steg sidste år«, siger Mette Frederiksen.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden