Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Farah Abdi Warsameh/AP
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oprørte politikere: »Hvad er meningen? Somaliere kan jo ikke bo i lufthavnen«

Det er et »lysende klart« eksempel på den usikre situation i Somalia, at danske embedsmænd ikke kunne bevæge sig uden for lufthavnen, siger politikere.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det vækker kritik på Christiansborg, at de danske myndigheders beslutning om at hjemsende somaliske flygtninge blandt andet bygger på en rapport fra en dansk delegation, som kun har tilbragt én dag i landet.

Ikke mindst hæfter politikerne sig ved, at de danske embedsmænd aldrig kom uden for lufthavnsområdet i Mogadishu, fordi det var for usikkert.

»Ufatteligt. Tænk sig at afgøre menneskers skæbne på så løst et grundlag. Hvad er meningen? De kan jo ikke bo i lufthavnen«, skriver politisk leder Morten Østergaard fra Det Radikale Venstre på Facebook.

Det var i 2015, at de danske embedsmænd fra Udlændingestyrelsen rejste til Somalia for at undersøge forholdene i landet og efterfølgende forfattede en rapport om sikkerhedssituationen i hovedstaden, Mogadishu. En rapport, der nu indgår som en central del af Udlændingestyrelsens begrundelse for at kunne inddrage opholdstilladelser og udvise herboende somaliere.

Det Radikale Venstre havde selv regeringsmagten sammen med Socialdemokratiet og var dermed øverst politisk ansvarlig, da rejsen fandt sted i maj 2015.

Det ændrer dog ikke på partiets kritik af, hvordan rapporten sidenhen er blevet brugt, siger udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

»Selvfølgelig skal der foregå rejser. Og det er netop det, Udlændingestyrelsen skal foretage. Kunne de gøre det grundigere? Det kan de helt sikkert, og det vil jeg da opfordre til«, siger hun.

Minister: Somaliere blender ind

Det forhold, at delegationen aldrig forlod lufthavnen, betyder, at kvaliteten af den er »afgørende svækket«, siger udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten.

»Og så er rapporten jo i sig selv et lysende klart eksempel på, at der ikke er sikkert i Somalia«, siger hun.

Ingen fra Udlændingestyrelsen har ønsket at stille op til interview, men styrelsen oplyser i en e-mail, at »det ikke giver mening at fokusere på en enkelt rapport i baggrundsmaterialet«, der også rummer andre kilder. Herunder en stribe interview med blandt andet internationale organisationer foretaget i Kenya.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der er ansvarlig for Udlændingestyrelsen, ønsker heller ikke at stille op til interview.

Men i en e-mail fremhæver ministeren, »at der er kæmpestor forskel på, hvor en etnisk dansk embedsmand kan færdes sikkert i Somalia, og sikkerheden for en somalier, der vender hjem til sit hjemland«.

Det argument er dog ikke afgørende for Johanne Schmidt-Nielsen.

»Selvfølgelig er der forskel på at være dansk embedsmand og somalier i landet, men omvendt har danske embedsmænd adgang til beskyttelse af vagter«, siger hun.

»Det er en form for catch 22«

Også SF er kritisk over for, at de danske udlændingemyndigheder vil sende somaliske flygtninge retur til hjemlandet.

Især gør det indtryk på udlændingeordfører og tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen, at foreløbigt fire somaliere skal have inddraget deres opholdstilladelse og sendes hjem trods advarsler fra FN.

Omstændighederne omkring den danske delegations besøg i Somalia »illustrerer i sig selv problemet med at tilbagesende til Somalia«, siger Holger K. Nielsen.

Mener du, at den danske delegation burde have bevæget sig ind i Mogadishu? For man kan vel sige, det er bedre, at de kommer derned og bevæger sig så tæt på, som de mener, det er forsvarligt, end at de slet ikke var taget til landet...

»Ingen ville kræve, at de skal til Mogadishu, hvis det er farligt at være der. Det kan man ikke forlange af dem. Men det er også derfor, at det er havnet i en form for catch 22 (paradoks, red.) Det er for farligt for dem at komme ind i Mogadishu, og så kan man ikke vurdere det. Og så må man drage den konklusion, at så er det også farligt for dem, der skal tilbagesendes«, siger Holger K. Nielsen.

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Dan Jørgensen, skriver i en sms, at »politikere hverken kan eller bør foretage de konkrete vurderinger« angående hjemsendelser til Somalia.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden