Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Der er to kystnære vindmølleparker i Øresund, Middelgrunden tæt ved København og en vindmøllepark syd for Øresund i den svenske del af Øresund.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kystnære havmøller er havnet i høj søgang

Fem projekter med kystnære havmøller i danske farvande har mødt kraftige protester. Selskaberne bag står foreløbig fast.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det svenske energiselskab Vattenfall skal udarbejde en ny miljøvurdering af den omstridte havvindmøllepark Vesterhav Syd, som skal opføres ganske tæt på den jyske vestkyst ud for Holmsland Klit. Det meddelte Energistyrelsen fredag. Det kan tage mange måneder, da den nye vurdering vil kunne påklages til Energiklagenævnet.

Projektet er blevet mødt med en regn af protester fra sommerhusejere i området. Lige før jul gav Energiklagenævnet dem ret i, at den eksisterende miljøredegørelse er udarbejdet på et upræcist grundlag. Derfor skal der udarbejdes et tillæg med udgangspunkt i det konkrete projekt, lød det fra nævnet.

Og det er Vattenfalls opgave, erklærede Energistyrelsen fredag, selv om det er Energistyrelsen, der har stået for arbejdet med den oprindelige miljøredegørelse. Det samme vil efter alt at dømme blive tilfældet for den kystnære havmøllepark Vesterhav Nord syd for Thyborøn. Også den står Vattenfall bag.

Det er det seneste led i en langstrakt proces. Forløbet skaber uklarhed om investeringer i havvind i Danmark, mener Vattenfall Danmarks direktør, Michael Simmelsgaard. Han tilføjer dog, at Vattenfall fortsat er »fuldt dedikeret« til de to projekter, der vil forøge den danske elproduktion fra vind med op mod 10 procent.

Vesterhav Syd og Vesterhav Nord skal opføres som resultat af et offentligt udbud, og produktionen af strøm fra dem vil få støtte i de første 10-12 år.

Det er ikke tilfældet med tre andre kystnære havmølleprojekter i Danmark, som også møder protester. Her vil blive tale om produktion af strøm på markedsvilkår.

I januar mødte 600 mennesker op til et offentligt møde om den kystnære havmøllepark, som er planlagt i Jammerland Bugt syd for Kalundborg. Den omfatter op til 80 vindmøller i en afstand på 6-8 kilometer fra kysten. Kalundborg Kommune er lodret imod projektet.

Borgmester Martin Damm (V) fremhæver, at kommunen rummer vindmøller på land med en produktion, der svarer til 1,7 gange borgernes strømforbrug: »Så vi er ret ambitiøse. Men vindmøller i Jammerland Bugt er et fejltrin. Det er lige midt i vores turistområde«, siger han.

Det er det danske firma European Energy, som står bag planerne i Jammerland Bugt. En miljøredegørelse om projektet er netop nu i offentlig høring. Firmaets grundlægger og leder, Knud Erik Andersen, påpeger, at firmaet har lyttet til kritikken, idet møllerne i det oprindelige projekt stod blot 4 kilometer fra kysten.

Protesterne gør ikke det store indtryk på ham.

»Vi ser det i et lidt større perspektiv. Der er brug for, at Danmark får sat mere tempo på udbygningen med fossilfri energi«, siger han og minder om, at det er op til 35 procent dyrere at opstille vindmøller langt ude på havet.

European Energy vil også rejse en kystnær havmøllepark ved Omø længere sydpå i Storebælt. Her er miljøredegørelsen afsluttet, og projektet ligger nu til endelig beslutning i Energistyrelsen.

De svenske myndigheder i form af Naturvårdsverket har gjort indsigelse mod begge projekter med henvisning til en konvention om projekter med grænseoverskridende effekter. Naturvårdsverket mener, at de to projekter vil have en negativ indvirkning på flere havfugle, ikke mindst edderfugle og fløjlsænder, som begge er rødlistet internationalt.

Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Jægerforbund vil af hensyn til fuglelivet have planlagte vindmølleprojekter i de indre farvande flyttet langt ud på havet. De henviser til, at prisen på havvind er faldet kraftigt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er et spørgsmål om at få mest muligt klima for pengene

Deres protest gælder også de 20-40 vindmøller, som Sønderborg Kommune ønsker at få opstillet i Lillebælt i et område mellem Als og Helnæs på Fyn. Projektet er en hjørnesten i kommunens klimaplan om at blive klimaneutral i 2029, men møder voldsom modstand fra Assens Kommune på Fyn, der henviser til Helnæs’ naturskønne kyst.

Men det er simpelthen ikke nok alene at opføre vindmøller langt ude til havs, siger Christian Ibsen, direktør for den grønne tænketank Concito. For selv om havvindmølleparker er blevet mærkbart billigere, kan man ikke undvære vindmøller på land eller i kystnære områder.

»Det er et spørgsmål om at få mest muligt klima for pengene. Det er afgørende at holde omkostningerne nede, og selv om havvind er blevet billigere, er det absolut ikke gratis. Landvindmøller er meget billigere, faktisk den billigste energiproduktion overhovedet, og de kystnære er også billigere end vindmøller langt ude på havet. Vi har brug for det hele. Det er ikke enten-eller, men både-og«, siger Christian Ibsen.

I en tidligere version af artiklen stod der, at Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Jægerforbund vil have alle vindmølleprojekter flyttet langt ud på havet. Men det gælder kun de kystnære havmøller i de indre danske farvande.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden