Huset i Gentofte, hvor den store danske møbelarkitekt Børge Mogensen skabte sine moderne møbelklassikere som tremmesofaen, jagtstolen og ambassadesofaen, er ikke længere på familiens hænder, men er blevet solgt for omkring 8 millioner kroner.
Det bekræfter den ene af Børge Mogensens to sønner, Peter Mogensen.
»Vi havde ikke ønske om eller råd til at flytte ind i vores forældres hjem«, siger han.
»Men vi håber, at det bliver stående, som det er«.
Et værk for eftertiden
Med i salget er Børge Mogensens originalmøbler, som blev formgivet til familiehuset og siden blev en international dansk designsucces.
Dermed har man mistet muligheden for at bevare det, som fagfolk kalder »et vældigt stærkt værk« for eftertiden.
»Det er en katastrofe og dybt beklageligt, at det ikke kunne fredes«, siger Christian Holmsted Olesen, der er museumsinspektør ved Designmuseum Danmark.
Min kone er indretningsarkitekt, og jeg tror godt, at vi kan gøre det uden at voldtage huset.
Ole Paustian, husets nye ejer
»Og det er helt sikkert noget, man kommer til at ærgre sig over senere. Dansk møbelkunst fra det 20. århundrede er det, vi er allermest kendt for ude i verden, og her har vi et gesamtkunstwerk på et højt kunstnerisk niveau. Det er sørgeligt, at man skal til udlandet for at møde folk, der har forståelse for, hvor stort det er«.
Det samlede koncept
Børge Mogensens hus, som blev bygget i samarbejde med arkitekt Arne Karlsen i 1958, er et såkaldt gennemtegnet og fuldt møbleret hus.
Det var blandt andet også her, at møbelarkitekten udviklede den moderne klassiker, som siden har fået navnet samtalekøkkenet.
»Børge Mogensen skaber et af de første åbne elementkøkkener i Danmark, og det indvarsler en helt ny epoke. Vælger de nye købere at rive det ned, er det en katastrofe«, siger Christian Holmsted Olesen.
LÆS OGSÅ Men selv om både Kulturstyrelsen og Realdania Byg har været opmærksomme på Børge Mogensens hus, valgte ingen af parterne at redde det.
I Realdania Byg, der tidligere har opkøbt flere af Arne Jacobsens huse for at bevare dem, har den knappe kommentar været, at et køb ville falde uden for det »samlede koncept«.
Redningsforsøg mislykket
Også i Kulturstyrelsen har man afvist at kunne frede møbelarkitektens hus og møbelkunst.
»Vi kan ikke frede bygninger med løst inventar. Alt, hvad der ikke er fastmonteret på væggen, er ikke dækket af bygningsfredningsloven«, siger kontorchef Mogens A. Morgen fra Kulturstyrelsen.