0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

'Amerikas Radio': Dengang de røde lejesvende var blå

I 1950'erne var DR ikke rød men blå. Amerikanerne udøvede stor indflydelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
POSSELT LÆRKE
Foto: POSSELT LÆRKE
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Neonrørene kaster blegt lys over et landskab af arkivreoler. Døren glider i. Et sted snorker en ventilator. Her, på 1. sal i DR’s betonbyggeri i Ørestad, står tusindvis af flade kasser med spolebånd, så gamle, at de afgiver et muggent pust, når man åbner dem.

Nederst på en af hylderne, klemt inde mellem et program om den danske arkitekt Carl Brummer og et afsnit af serien ’Berømte fynboer’, ligger et bånd i gul papkassette. Det er fra 1952 og bærer arkivnummer 216. Den korte tekst på omslaget nævner en tale af Nato’s øverste militære chef, general Ridgway. Sætter man båndet på en af spolemaskinerne i rummet og trykker ’play’, taler Matthew Ridgways stemme stadig fra fortiden, ligesom han for næsten 60 år siden talte til danske radiolyttere:

LÆS OGSÅ

»Disse 14 lande fra den frie vestlige verden er samlet i en kollektiv indsats, som går ud på at modstå angreb, hvor det end måtte komme fra – udefra eller indefra. Sagen er klar: Enten eksisterer vi som gudbærende, frie og selvrespekterende folkeslag. Eller også falder vi i slaveri og undergang i en død eksistens, i en gudløs verden ...«.

Optagelsen kunne ligne så mange andre, som Danmarks Radio enten selv har optaget eller købt fra samarbejdspartnere i datidens Europa. Men talen fra Ridgway kommer fra anden side. I 1950’erne lykkedes det nemlig folk fra den amerikanske informationstjeneste i København at levere og få sendt stribevis af den slags optagelser i Danmarks Radio, uden at nogen fik at vide, at de var leveret af den amerikanske stat.

Om end nogen må have vidst det.

De fortrolige papirer
I 1950’erne stræbte amerikanerne efter at tegne et positivt billede af USA og Nato. Alliancen stod for militær styrke. Men den kolde krig mod Sovjet skulle også vindes med soft power. I en kamp om hjerter og hjerner.

Og den kamp lykkedes i 1950’erne, mente amerikanerne selv. Med hjælp fra Danmarks Radio – fra navngivne danske journalister inden for murene, der ikke formidlede upartisk, men i stedet arbejdede for amerikanernes sag.

LÆS OGSÅ

»Den amerikanske stat havde meget tætte kontakter til udvalgte journalister. Og amerikanerne fik en række optagelser sendt i Danmarks Radio – uden at lytterne fik at vide, hvor de stammede fra. Især det sidste må man nok sige er ret skelsættende«, siger den danske historiker Josef Batikha.

Han har arbejdet sig igennem langt over 3.000 sider med rapporter, som den amerikanske informationstjeneste Usis – United States Information Service – sendte fra sit kontor i Danmark hjem til hovedkvarteret i Washington, D.C. De fortrolige papirer ligger i dag tilgængelige for forskere på USA’s nationalarkiv. Josef Batikha har affotograferet dokumenter og sammenholdt dem med mødereferater fra Programudvalget i Statsradiofonien, som Danmarks Radio hed dengang – og andre historiske kilder.

Historisk interessant
Projektet begyndte som et speciale med topkarakter på Københavns Universitet. Siden har han arbejd