Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Den lange lige Robert Jacobsens Vej er kedelig trods brugen af fine sanserige elementer som vand, træer, granit og grus. Manglen på variation gør byrummet oplevelsesfattigt. Foto: Ditte Valente

Den lange lige Robert Jacobsens Vej er kedelig trods brugen af fine sanserige elementer som vand, træer, granit og grus. Manglen på variation gør byrummet oplevelsesfattigt. Foto: Ditte Valente

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kanalrummet i Ørestaden er ikke overbevisende

Det kedelige kanalrum blegner i forhold til aktivitetsparken Plug’n Play.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ørestad Syd er endnu blot bebygget med to store huse. Men en meget udførlig byplan for området fra 2005 har sikret, at der allerede er opstået egentlige byrum.

Det er på den ene side selvfølgelig alt for tidligt at kritisere deres bymæssige kvaliteter, for så vidt rammerne omkring dem ikke rigtig er dukket op endnu, men på den anden side er der allerede så meget, at man kan få et godt billede af, hvor det peger hen.

Og det er langt ud i horisonten.

Materialer af høj kvalitet
Ørestad Syd er tegnet som et massiv, der er gennemskåret af tre nord-syd-gående strøg; et kanalrum, et parkrum og et skovrum. Det er tanken, at de alle skal slå et knæk eller to, så de ikke bare bliver oplevet på en gang.

Indtil videre er det kun den sydligste del af kanalrummet, der er fuldt etableret. Det er det så med en lys granitbelægning til cykler og fodgængere, markante minimalistiske lysarmaturer, træer, forsænket kanal og en række broer, der krydser den.

Materialerne er af høj kvalitet, men oplevelsen af det er som rummet omkring Emil Holms Kanal i Ørestad Nord: aflæst på én gang. Og selv det bebudede knæk vil ikke være tilstrækkeligt ifølge plantegningen. Man kan trække en ubrudt linje fra ende til anden.

En gentagelse i én ret linje Tager man ét skridt ned ad Robert Jacobsens Vej, har man oplevet alt, for resten er bare gentagelser i én ret linje, så langt øjet rækker, ud til enden i en plads, der rejser sig lidt med udsigt over Amager Fælled.

Der er alt for få brud i planen, alt for lille variation. Den nødvendige forskellighed må så tilvejebringes af de kommende bebyggelser og deres detaljering af stueetagerne.

LÆS OGSÅ

Men som de to store huse for enden af kanalrummet allerede bebuder, så skal man ikke regne med, at byrummet får den variation, der vil gøre det til et oplevelsesrigt sted at gå tur.


Det eneste umiddelbart opløftende er faktisk motivet på et kloakdæksel med Københavns våbenskjolds tre tårne over vand, hvor fisk springer i leg.

Populært parkouranlæg
Så er der helt andre boller på suppen i det midlertidige byrum, der er skabt med den store Plug’n Play Park. Den skal ikke holde i 200 år, men bare 5 eller deromkring, indtil udviklingen af Ørestad efter planerne vil overtage arealerne.

Her kan man dyrke parkour på Danmarks første bane fremstillet til formålet, man kan køre dirtjump, speedskate, spille streetbasket, fodbold, beachvolley, eller hvad man nu finder på i de afmærkede arealer med varieret belægning.

Området virker spøjst med sin mangel på høj vegetation. Det virker som et månelandskab. Og høje lysmaster, en gul kunstgræsbane, blå og røde plastbelægninger og orangerøde containere gør ikke fornemmelsen af kunstighed mindre.

Men afgørende er det, at der altid synes at være nogen, der bruger anlægget, selv om det ikke just ligger på alfarvej. Hver gang jeg har været ude for at se det eller vise det frem, har det været i anvendelse. Især parkouranlægget, der er fremstillet sammen med landets førende hold, Team JiYo, er populært.

LÆS ARTIKEL

Det er visuelt samlet

Stedet synes at være for de indviede, og man kan forestille sig, at de unge brugere, der kommer her ofte, føler, at de har vundet hævd på det, ligesom man gjorde på skolernes legepladser og sportsanlæg efter lukketid, som jeg husker det fra min barndom. At der i samme område også ligger økologiske urbane haver, hvor der vokser solsikker, gør ikke fornemmelsen af aktivitetsparken mindre aparte. Men det passer alt sammen fantastisk godt til stedet, der visuelt er samlet omkring speedskatebanens oval og omkranset langt ude i det fjerne af Ørestads højhuse.Det er et sted, det er værd at opleve, mens det endnu er her.

LÆS OGSÅ

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden