Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lærke Posselt
Foto: Lærke Posselt

»Her kan blive meget smukt«

Boligområdet Gellerup ved Aarhus står over for danmarkshistoriens største genopretning. Ved udgangen af denne måned forsvinder de sidste beboere fra de blokke, som skal rives ned, og de første gravemaskiner er gået i gang med at vælte en gammel drøm, der forliste på vejen.

FOR ABONNENTER

Larvefødderne kværner op over kantstenen, og saksen på den tunge gravemaskine hæver sig. Med brølende motor skrumpler maskinen hen mod det, der indtil for nylig var hundredvis af menneskers hjem. Et badekar og en blå opvaskebalje ud for nummer 15 ligger malplaceret midt i det hele og vidner om et liv, der var. Så åbner gravemaskinen saksen, manøvrerer den ned mod et betondæk og grabber sig fast i små, voldsomme ryk. Med et hult drøn bliver en gigantisk betonbid revet af.

Det er en drøm, der flås i stykker: For over 40 år siden rullede flyttevognene ind i Gellerupparken vest for Aarhus med forventningsfulde familier på vej til at realisere velfærdsstatens drøm: Lys, luft og lejligheder til alle. Værelser til kernefamiliernes børn, eget bad, store græsarealer mellem blokkene og de socialdemokratiske lighedsarealer realiseret helt ud i arkitekturen: Hele betonfladen blev bygget op i ensartede firkanter, der kunne dække over både velstand, armod og alt fra et til fem værelser.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden