Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bestsellergaranti. Dan Brown er snart tilbage med en ny Robert Langdon-krimi.
Foto: LUCA BRUNO/AP

Bestsellergaranti. Dan Brown er snart tilbage med en ny Robert Langdon-krimi.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Glæd jer Dan Brown- og Jo Nesbø-fans: Næste år bliver et stort år

Godt nyt til læsere med hang til amerikanske mysterier og rå, norsk krimirealisme. Robert Langdon sendes på nye eventyr og Harry Hole går på Tinder.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dan Brown gør det igen. Selvfølgelig gør han det. Ligesom der bliver ved med at komme nye historier om Batman og James Bond, kommer der med jævne mellemrum nye eventyr, hvor symboleksperten Robert Langdon er manden, som til sidst vil opklare de indviklede mysterier.

26. september næste år får Dan Brown udgivet sin femte roman i serien, som for alvor fik fart verden over med ’Da Vinci Mysteriet’. Den nye roman har den engelske titel ’Origin’, og den bliver ifølge forlæggeren skruet sammen på den sædvanlige blanding af koder, videnskab, religion, historie, kunst og arkitektur. Der findes også en tekst, som forsøger at give et vink om, hvad handlingen egentlig bliver, men den er, som The Guardian skrev, mindst lige så kryptisk som bøgerne selv.

Uanset hvad plottet i ’Origin’ bliver, er forlæggeren og boghandlerne allerede begyndt at se frem til udgivelsen. Forståeligt nok. Brown har et så stort publikum, at han foreløbig har fået trykt 200 mio. eksemplarer af sine bøger på verdensplan. Mens læserne venter på Langdon 5, kan de fornøje sig med filmatiseringen af den forrige Langdon-roman, ’Inferno’, som snart kan ses i biograferne.

Harry Hole på Tinder

Norske Jo Nesbø har endnu ikke helt så mange læsere som Dan Brown, selv om nordmanden har fået godt fat i det engelsktalende publikum. Nesbø er dog blevet så stor, at han i god tid fortæller, at han er på vej med en ny roman. I marts næste år kommer ’Tørst’, hvor han igen fortæller en historie med formørkede romanhelt Harry Hole som hovedperson. Handlingen er enkel og skriver sig direkte ind i den digitale tidsalder. Unge kvinder, som er aktive på datingappen Tinder, bliver myrdet i deres hjem. Man ser det for sig. Den lettere slidte Harry Hole på Tinder. I sagens tjeneste, forstås. Harry Hole er i øvrigt på vej til biograflærrederne. Michael Fassbender skal spille hovedrollen i filmatiseringen af ’Snemanden’, som får premiere i oktober næste år.

Oprydning på reolerne

I slutningen af sidste år lød der et ramaskrig, da Københavns Biblioteker ryddede reolerne for mere end 400.000 bøger. Det var almindelig trimning af den store samling, lød forklaringen. Der skal også nok være røget en del forældede rejsebøger og slidte eksemplarer af gamle bestsellere ud, men noget sker der altså på bibliotekerne. Det kan man se af Bog- og Litteraturpanelets årsrapport for 2016. Ved udgangen af 2012 var der på de danske folkebiblioteker som sådan nul titler (0), som helt var forsvundet fra reolerne. Lige siden er titler forsvundet i stort tal. Ved udgangen af 2015 var 39.770 titler helt elimineret fra udlånet. Antallet af titler, der kun findes i ét eksemplar, men dog findes, er nogenlunde stabilt. Nu på 91.048. Den samlede bestand af bøger er lige over 15 mio. Det er et fald på cirka 10 mio. bøger siden 2000.

Den nye opgørelse fra Bog- og Litteraturpanelet viser desuden, at bibliotekerne også andre steder sorterer med hård hånd. Ud af de 10 største forlag har de 9 pænt mange eksemplarer af deres førsteudgaver stående på hylderne. Forlaget Harlequin, som er en del af det amerikanske HarperCollins Noric, havde ikke mindre end 202 førsteudgaver af skønlitteratur i 2015. Den største af de 10 udgivere, Harlequin, udgiver især kærlighedsromaner af forfattere som Nora Roberts. Bibliotekernes bestand af førsteudgaver fra Harlequin var nul (0).

Smerten gradbøjet

Av, av. Kærlighedsbrud gør ondt, men det bliver jo ikke bedre af, at omverdenen bliver ved med at måle på, hvem af de to parter i en rabalderskilsmisse der klarer sig bedst, og her taler vi ikke om, hvem der har flest penge.

Nej, det er ikke en udgave af Dagbladet Børsens guldnummer, hvor landets rigeste stilles op efter højden af pengetanken. Det handler om den årlige liste fra det svenske magasin Fokus, som har listen over de for tiden 75 vigtigste personer i Kultursverige.

Kulturminister Alice Bahn Kuhnke er øverst, men bogverdenens forfattere og især litterære forlagschefer fylder rigtig godt op på listen. F.eks. er forfatteren og akademimedlemmet Horace Engdahl nr. 6, og hans kollega i Akademiet Sara

Stridsberg er nr. 8. Det næste bogmenneske på listen er Ebba Witt-Brattström, kritiker, professor og forfatter. Nr. 12. Ja, det var hende, Horace Engdahl var gift med indtil for ikke så længe siden. På Svensk Bokhandels bestsellerlister i foråret lå deres respektive bøger side om side, eller rettere: Horace lå et mulehår foran med titlerne ’Den sidste gris’ og ’Århundredets kærlighedskrig’.

LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det var Fokus-listen, vi kom bort fra. Her er litteraten Sara Danius nr. 13, og hun er ikke hvem som helst. Det er hende, der i sin egenskab af permanent sekretær i Det Svenske Akademi skal præsentere årets modtager af Nobelprisen i Litteratur. Måske bliver det først om to uger, men sandsynligheden taler for, at det sker torsdag i den kommende uge.

Fra skammekrogen

Det tidligere svenske power couple indgår i øvrigt som bipersoner i en hed norsk debat. Den aktuelle fejde er igangsat af kritikeren Ingunn Økland fra Aftenposten. Hun mener, litteraturen i øjeblikket er på vildspor. Anledningen er udgivelsen af Vigdis Hjorths seneste roman, ’Arv og miljø’. Op til udgivelsen sagde Hjorth i et interview, at hun selvfølgelig i sin roman har taget udgangspunkt i ting, som hun selv har oplevet.

Romanens hovedperson, en midaldrende kvinde, kommer gennem psykoanalyse til en erkendelse af, at hun som barn må være blevet voldtaget af sin far. Ifølge Økland er det nærliggende at antage, at Hjorth indirekte anklager sin egen far for seksuelle overgreb og i hvert fald kaster mistankens lys på en faktisk person. Økland mener, forfatterne i dag fråser i familiekonflikter, og at der er gået sport i at udlevere letgenkendelige personer.

Eksempelvis mener hun, at Ebba Witt-Brattström selv lægger op til, at man skal tænke på Horace Engdahl, når man læser hendes seneste bog. Derfor bliver Økland skeptisk, når manden i bogen fremstilles som voldelig. »Måske er det sket i virkeligheden. Men skulle volden være opdigtet, har forfatteren kastet en frygtelig mistanke over en uskyldig person«, skriver Økland.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forfatteren og journalisten Fredrik Wandrup skriver i Dagbladet, at der intet nyt er under solen. Forfattere har skrevet med udgangspunkt i egne erfaringer i hundredvis af år, og i den aktuelle debat mener han, at Økland sætter forfatterne af en række kendte værker i skammekrogen. »Måden, Økland omtaler disse værker på, røber en en fundamental mangel på indsigt i og ydmyghed over for den kunstneriske proces, forfatterne nødvendigvis har været igennem«.

Fortsættelse følger? Helt sikkert.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden