0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

onlinepoesi. Steve Roggenbuck publicerer sine digte på nettet. Hans Twitterkonto har over 18.000 følgere, og hans YouTube-videoer er set over 1,5 millioner gange. Foto: Henrik Beck

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvorfor kan en YouTube-video ikke være poesi?«

Den amerikanske YouTube-stjerne og internetdigter Steve Roggenbuck rokker ved forestillingen om, hvad litteratur er og kan være, når han kalder sine YouTube-videoer for poesi.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Folk ser hele tiden alle mulige virale videoer online. Hvorfor kan disse videoer ikke være poesi?«, spørger den 28-årige amerikanske internetpoet Steve Roggenbuck retorisk i en af sine YouTube-videoer.

Steve Roggenbuck repræsenterer en generation af unge digtere, for hvem internettet for længst er blevet en litterær platform, der åbner for helt nye og kreative tilgange til litteratur og til måden, vi både læser, skriver, indoptager, publicerer og distribuerer litteratur på online. Han er langtfra den første til at betragte sine facebookopdateringer, tweets, memes eller gif-filer som poesi, men han er en af de første og mest succesrige unge internetdigtere, det for alvor er lykkedes at gøre sin poesi audiovisuel på internettet.

Why is it bad that more people consider what they are doing to be poetry? Why is it bad that people are having fun writing something and considering a language as if it were poetry, even though it is a form that poetry hasn't usually taken in the past? Charles Bernstein said: Poetry is not important, poetic thinking is very valuable however

Set 1,5 millioner gange

I 2010 begyndte Steve Roggenbuck at skrive og publicere sine digte på sociale medier som Facebook, Twitter og Tumblr, og han er i dag primært kendt for sine adskillige YouTube-videoer, som til sammen er blevet vist over 1,5 millioner gange.

I YouTube-videoerne ser man typisk den unge internetdigter filme sig selv, mens han sidder i et nøgent værelse og taler om Walt Whitman og om internettets poetiske potentiale. Man ser ham filme sig selv, mens han læser et digt ved havet i silende regnvejr, eller man ser ham løbe rundt i en skov, råbende, fabulerende, improviserende, digtende, optaget af kosmos, af Månen og af ordene, som på én gang er dybt alvorlige og vanvittigt morsomme.

»En YouTube-video kan sagtens være poesi. Det eneste, der betyder noget, er, om sproget er interessant, bevægende og kraftfuldt. De samme rytmer, billeder, metaforer og litterære virkemidler er tilgængelige i videobaseret poesi som i mere klassisk, printet digtning«, forklarer internetdigteren efter sin performance ved dette års BogForum.

Fuck bourgeoisiet!

Steve Roggenbuck inkorporerer og kombinerer i sine YouTube-videoer poetisk sprog og oplæsning med et lydligt og visuelt univers, hvor han på en umiddelbar og næsten bekendelsespoetisk facon forsøger at opløse grænserne mellem kunsten og det levede liv.

Han bruger internettet til at nå sine læsere på flest mulig online platforme og eksperimenterer i det hele taget med at indflette og injicere poesi steder, hvor man ikke nødvendigvis havde forventet, at poesi ville optræde, f.eks. i den bevægelige nyhedsstrøm på Twitter, hvor han har over 18.000 følgere.

På dette års Bogforum kunne man opleve Steve Roggenbuck i en uklassisk og interdisciplinær performance, der befandt sig et sted mellem digtoplæsning og standup-comedy. Roggenbuck læste digte op af sin iPhone og af en af sine trykte digtsamlinger. Her lykkedes det ham at få sit publikum til at råbe med på ordene ’One, two, three, fuck the bourgeoisie!’, mens han optog en video i Snapchat live på scenen, som han efterfølgende afspillede for publikum.

Også her prikkede Steve Roggenbuck til den gængse opfattelse af, hvordan poesi skal og kan læses, høres eller på anden måde indoptages i det levede liv.

Hør Bogfolk om Steve Roggenbuck

Du kan høre mere om Steve Roggenbuck i denne uges Bogfolk - Politikens ugentlige litteraturpodcast, som du kan høre, når du vil og hvor, du vil via Politikens Podcast app, i iTunes eller på pol.dk/podcast

Hør ugens Bogfolk her:

Hør også alle andre afsnit af Bogfolk på pol.dk, som podcast i iTunes og i Politikens nye app 'Politiken Podcast', som kan hentes i app store.

Bruger du en android-tablet eller -mobil kan du tilføje feedet til din podcast-app.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden