Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skidefrækt, Egon: Megamønt stjålet fra museum ved spektakulært tyveri

100 kilo tung mønt blev transporteret væk i en trillebør.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De skulle bruge: arbejdshandsker, en tung hammer, en 3 meter lang stige indkøbt på et hvilken som helst byggemarked og en solid trillebør.

Så kunne de ukendte tyve i ro og mag i ly af nattens mørke bryde ind gennem et vindue på øverste etage af Berlins berømte Bode Museum og stjæle den 100 kilo tunge monstermønt The Big Maple Leaf til en værdi af omkring 4 millioner dollars (27,3 millioner kroner).

Tyveriet, der er så spektakulært, at det med lethed kunne være hovedhandlingen i en film med for eksempel en lille bande ledet af et cigarrygende bowlerhatbærende geni, fandt sted natten til mandag mellem kl. 3.20 og 3.45.

Tyvene, der både vidste præcis, hvad de gik efter, hvor de skulle bryde ind, og hvornår der var arbejdsro, kravlede op ad stigen, slog en stor rude ind på et halvtag, langede formentlig en trillebør ind og gik de cirka 100 meter hen til mønten inde i museet, smadrede panserglasset til dens montre, tog den og fik den på trillebøren transporteret hen til vinduet og ned ad stigen igen.

Mønten kan næppe sælges

Ikke nogen helt nem opgave med den 100 kilo tunge mønt med en diameter på godt ½ meter og en højde på 3,5 centimeter. Muligvis har tyvene hejst mønten ned, mener politiet i Berlin.

Nede på jorden transporterede tyvene guldskiven i trillebør langs skinnerne til Berlins S-Bahn, der først begynder at fragte potentielle øjenvidner fra kl. 4.13 om morgenen.

På en lille bro gik turen over floden Spree til Monbijou-parken. Her efterlod de trillebøren og kørte formentlig væk i bil. Museet slog alarm til politiet kl. 4 om morgenen, da vagter opdagede tyveriet.

Mønten var en privatejet del af udstillingen ’Muse Macht Moneten’, som er åben til 27. maj på det statslige museum på Museumsøen midt i Berlin.

Den er en af fem guldgiganter med dronning Elisabeth II på forsiden og det canadiske nationalsymbol, et ahornblad, på bagsiden, som Canada lod fremstille i 2007.

Politiet i Berlin anser det for udelukket, at mønten kan sælges, så formentlig er tyvenes plan at smelte den om og sælge guldet.

Håbet er derfor at afsløre tyvene og finde mønten i hel tilstand så hurtigt som muligt. Men det er et spinkelt håb, understreger politiet, som endnu ikke har oplyst, om den opfindsomme tyvebande blev fanget på overvågningskameraer.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden