Professor:
Der er ingen grund til panik over falske nyheder
Sociale medier spreder falske nyheder og smadrer på den måde demokratiet, lyder påstanden. Men det er langtfra sandheden, siger Rasmus Kleis Nielsen, der er nyslået professor på University of Oxford.
Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Ibyen-redaktionen giver dig nøje udvalgte tip til spisesteder, udstillinger og events i København lige nu.
Udsendes hver mandag.Du er nu tilmeldt Politiken Ibyen
Facebook og andre teknologiske giganter »undergraver demokratiet«. Intet mindre.
Det er i hvert fald påstanden i en ny bog af tidligere filmproducer og professor Jonathan Taplin, der inden længe udkommer i Danmark. Amerikaneren er dog langtfra den eneste, der peger alvorlige fingre ad amerikanske teknologigiganter i disse måneder. Kommissær for digital økonomi og digitale samfund i EU Mariya Gabriel fastslog i sidste uge, at falske nyheder på sociale platforme »udgør en direkte trussel mod fundamentet og værdierne i vores demokratiske samfund«.
Også denne avis har på lederplads langet hårdt ud efter giganter som Google og Facebook, der står bag de platforme på nettet, hvor mere og mere af den offentlige debat finder sted. Det er, som om nyhedsmedier, kommentatorer og politikere er blevet enige om, at de store amerikanske teknologiselskaber skader demokratiet. Eller som den danske forsker Rasmus Kleis Nielsen siger: At de er onde.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Instrukssagen ender med en rigsretssag mod tidligere integrationsminister Inger Støjberg (V). Det er første rigsretssag efter tamilsagen, der i 1993 kostede Poul Schlüter statsministerposten.
PolitikenPlus
Skift plastikken ud:
Bæredygtige alternativer fra The Organic Company
Musikeren Branco var drengen fra blokkene i Albertslund, der både lavede musik og penge på gaden. En dag blev hans bil gennemhullet af 15 skud. Og så tog Brancos liv en ny retning.
I Danmark har vi været alt for dårlige til at spore coronasmitten. Nu prøver regeringen at indhente det tabte. Men hvorfor har lande som Norge og Finland været bedre end os til at bryde smittekæderne? Og hvad der skal til, før vi igen kan åbne samfundet?