0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pr-foto, TV 2
Foto: Pr-foto, TV 2

I et afsnit af 'Go' Morgen Danmark' på TV 2 var de to skuespillere fra julekalenderen 'Tvillingerne og julemanden' på besøg for at fortælle, at de havde lært 'arbejdsmorale' på settet. Men der er altså lige et 'e' for meget.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Arbejdsmorale' og 'god bedering': Ordbogen siger noget andet, men alligevel sniger der sig ofte et ekstra 'e' ind hist og her

Marianne Rathje skriver i denne uges ordklumme en værre historie med en indbygget e-moral.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Jeg ved godt, at du nogle gange tænker:

»Kan hende Marianne Rathje da ikke referere fra noget mere finkulturelt som f.eks. en passiar, hun har overværet i Operaen, eller fra en kultiveret debat i Deadline, end de underlødige medier, hun frekventerer? Det er trods alt Politiken, hun skriver i«.

Men sandheden er, at jeg i mit børnefamilieliv i provinsen aldrig kommer i Operaen, og jeg sover, når der er ’Deadline’, så mit medie- og kulturliv består mest af programmer som ’Landmand søger kærlighed’ og ’Kender du typen?’ for ikke at tale om ’Go’morgen Danmark’. Det har til gengæld den fordel, at man her hører sprog fra dem, der er flest af i Danmark.

Ugens ord stammer netop endnu en gang fra ’Go’morgen Danmark’: TV 2 genudsender i år julekalenderen ’Tvillingerne og julemanden’ fra 2013, og de to børneskuespillere fra serien, der nu er blevet teenagere, var forleden inviteret i studiet for at snakke om, hvad deltagelsen i julekalenderen havde betydet for deres liv. Og her sagde den ene af dem så, at de havde lært ’arbejdsmorale’.

Ordbogen mener, at der er et ’e’ for meget her. Når der tænkes på en opfattelse af, hvor meget det er ret og rimeligt at arbejde, og hvor godt arbejdet bør udføres, er ordet uden e: ’arbejdsmoral’.

Politiet ’anholdte’ to

Men tvillingerne fra julekalenderen er bestemt ikke de eneste, der har et ekstra e i ’arbejdsmoral’.

Politiken skrev i 2017 om ’den altdominerende arbejdsmorale’, og på nettet kan man finde utallige eksempler: ’det kræver en speciel arbejdsmorale for at kunne bruge sit talent så varieret, som Szhirley gør’, ’Jeg har en god arbejdsmorale’ og ’Neymars arbejdsmorale adskiller ham fra Mbappé’.

Og ’arbejdsmorale’ er absolut ikke det eneste ord, som har et e for meget. Hvad siger du f.eks. til ’politiet anholdte to personer’, som der stod i Aarhus Stiftstidende sidste år?

Ifølge ordbøgerne hedder det ’anholdt’ i datid, altså uden e til sidst, men formen ’anholdte’ breder sig, ligesom ’holdte’ som i f.eks. ’vi holdte en navngivningsfest i går’.

Formerne uden e får vi sandsynligvis, fordi det er mere regelmæssigt at bøje udsagnsordet sådan: Ligesom det hedder ’at spilde’, ’jeg spilder’, ’jeg spildte’, tænker man, at det må hedde ’at holde/afholde’, ’jeg holder/afholder’, ’jeg holdte/afholdte’. Men sådan er det ikke – endnu.

Ordet ’udmærket’ har ikke bare skiftet betydning de senere år fra ’glimrende’ til ’nogenlunde’, men ofte sniger der sig også et lille e ind her, så det skrives ’udemærket’. Selv min stavekontrol er så vant til dette ekstra e, der må skyldes, at mange udtaler det med en ekstra stavelse, at den helt automatisk retter det.

Og så er der de ord, hvor vi skriver et ekstra e, sandsynligvis fordi vi er vant til, at der i mange ord er e’er, vi ikke kan høre, f.eks. forsvinder e-lyden ofte i ord som ’foretage’ eller ’gennem’, og så sætter vi et e ind for at være på den sikre side. Det betyder, at vi får skrivemåder som ’massere af’ i stedet for ’masser af’, som i f.eks. ’Der var massere af mennesker på pladsen’. Eller ’hoved’ med et ekstra e som i dette eksempel: ’Et tørt hovede betyder et hoved, hvor huden ligger stramt’. Eller at et ord som ’måned’ staves ’månede’, som f.eks. her: ’Sådan ruinerer du dig selv på en månede’.

Og hvis du snart ikke kan holde flere ekstra e’er ud i øjnene, lover jeg dig, at der kun er ét eksempel tilbage: Helt ny for mig er ’god bedering’, som man kan træffe på mange steder på nettet: ’Først rigtig god bedering til den bette’, ’God bedering til en af nationens store sønner’ og ’Ønsker dig en rigtig god bedering og håber at se dig snart til dine koncerter’.

Tanken bag er jo god nok, men man kan ikke lade være med at tænke på en ’badering’ eller en ’bede-ring’, som må være en ring, man beder med.

Annonce

Inklusive ’e’

Hvor vi ofte for en sikkerheds skyld smasker et ekstra e ind, for det er jo alligevel stumt i mange ord, er der også nogle ord, hvor vi glemmer et e, der faktisk skal være der. En klassiker er ’inklusive’ og hans fætter ’eksklusive’, som selv i avisernes spalter er hyppige gæster uden e, når det betyder ’iberegnet’ eller ’ikke medregnet’.

Det manglende e skyldes jo nok, at vi så hyppigt forkorter ordene til ’inkl.’ og ’ekskl.’, at vi har glemt e’et, eller også kommer det af, at vi forveksler forholdsordet med tillægsordet, som skal være uden e.

Også ’mer’ og ’fler’ ser man, i stedet for ’mere’ og ’flere’, f.eks. i ’når der ikke er mer at drikke’ og ’Mp3-afspiller i fler farver’. Her må vi give udtalen, der ofte ikke har mere end et e i ordene, skylden.

Se, det var en værre historie med en indbygget e-moral.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  USA står over for et historisk vigtigt valg midt i coronakrisen. Og mens den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, overhaler Trump i alle målinger, påstår præsidenten, at valgsystemet er korrupt, og at brevstemmer vil føre til massivt valgfusk. Trump sår tvivl om demokratiet, mens demonstranter tørner sammen i de amerikanske gader, så de mest bekymrede begynder at tale om borgerkrig.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.