Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Indlandsisen smelter, og det vil Det Kgl. Bibliotek gøre noget ved. Desværre lykkes missionen ikke.
Foto: Therese Jægtvik

Indlandsisen smelter, og det vil Det Kgl. Bibliotek gøre noget ved. Desværre lykkes missionen ikke.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fremragende med bibliotekarer i klimakampen. De har bare intet substantielt eller nyt med sig

Det Kgl. Biblioteks bog om Arktis er rigt illustreret med talende hoveder og klassiske billeder fra arkiverne. Men hvor er den smeltende is, som det hele skulle handle om?

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klimaforandringen er anledningen til ’Arctic Imagination’, en række arrangementer og nu en stor gennemillustreret engelsksproget publikation fra Det Kgl. Bibliotek. Bogen åbner med en mand, der omfavner et isbjerg i Paris – Olafur Eliasson og Minik Rosings geniale og manende illustration af klimaforandringen. Mens verdens ledere forhandlede om verdens klimafremtid, lå 12 husstore isbjerge og smeltede bort på en plads i Paris. Smukke og frygtelig forgængelige.

Lise Bach Hansen, chef for publikumsarrangementer, foredrag og litteratur ved Det Kgl. Bibliotek og bogens ene redaktør, skriver i sin indledning, at nu havde eksperter i klimaforandring, aktivister og diplomater kæmpet med spørgsmålet: Hvad gør vi, når den arktiske is forsvinder? Så: »Det var på tide, at bibliotekerne gik ind i kampen. For hvilket bedre sted kan vi forestille os vores fremtid end netop det sted, hvor vores fortid bliver bevaret«, spørger hun. Fremragende, at bibliotekerne melder sig i klimakampen og fra arkiverne og vores kollektive hukommelse vil sætte det lange lys på fremtiden.

Intet nyt siden Rasmussen?

I bogen er fire kunstnere blevet bedt om at skrive en tekst ud fra noget, bibliotekerne har gemt: Forfatteren Kim Leine giver stemme til Aage Bertelsen, der maler sit berømte maleri fra ishulen Gnipa på Danmark-ekspeditionen i 1906. Fotografen Henrik Saxgren kører på hundeslæde, som Danmark-ekspeditionen gjorde det på et foto fra 1906. Musikeren Laurie Anderson ser på et billede fra 1897 af August Andrés forulykkede ballon på isen og tænker tilbage på en ungdomstur til Nordcanada. Og forfatteren Sørine Steenholdt gendigter sagnet om fangeren Akigsiak, der myrdede en mand, som en tragisk historie om en grønlænder i det moderne København.

I bogen er der ikke et eneste foto af vor tids Arktis, og den smeltende is ligger i Paris. ’Arctic Imagination’snutidsbilleder viser talende hoveder på scenen i Det Kgl. Bibliotek. Der bliver sikkert sagt noget klogt om isen, der smelter, men vi hører det ikke i bogen. Hvor er den smeltende is? For det er vel den og ikke Det Kgl. Bibliotek, der er hovedpersonen?

Arktis optræder kun på de klassiske og velkendte fotos af Fridtjof Nansen, Knud Rasmussen, Robert Pearry og August Andrée. Præmissen for bogen er, at bibliotekerne i Nuuk, Stockholm, Oslo, New York og København viser, hvad de har gemt om Arktis. Kan det passe, at man intet har indsamlet siden Knud Rasmussens tid?

Passive ofre

Sarah Giersing kritiserer i en af bogens korte tekster det koloniale blik på grønlænderne. Reproducerer bogen i sit fokus på Arktis’ erobrere ikke netop dette blik på grønlænderne som de passive ofre for de hvide mænd, danskerne, kapitalismen, klimaet, eller hvem vi nu udnævner til skurken? Der er ikke ét ord i bogen om de arktiske folks konstruktive tilpasning til den smeltende is.

Med al respekt for de dygtige og velmenende bidragydere lever resten af bogen ikke op til starten. Mest nedslående ved dette festskrift for arrangementet ’Arctic Imagination’ er, at der intet substantielt, intet nyt, intet kritisk står om det globale problem, klimaforandringen er, og som den smeltende is kun er et af mange tegn på.

I sin indledning spørger Lise Bach Hansen som sagt, hvem der ud over bibliotekerne kan finde svar på, hvad vi skal gøre, når den arktiske is smelter.

Måske skulle hun tage til Grønland?

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden