Indlandsisen smelter, og det vil Det Kgl. Bibliotek gøre noget ved. Desværre lykkes missionen ikke.
Foto: Therese Jægtvik

Indlandsisen smelter, og det vil Det Kgl. Bibliotek gøre noget ved. Desværre lykkes missionen ikke.

Kultur

Fremragende med bibliotekarer i klimakampen. De har bare intet substantielt eller nyt med sig

Det Kgl. Biblioteks bog om Arktis er rigt illustreret med talende hoveder og klassiske billeder fra arkiverne. Men hvor er den smeltende is, som det hele skulle handle om?

Kultur

Klimaforandringen er anledningen til ’Arctic Imagination’, en række arrangementer og nu en stor gennemillustreret engelsksproget publikation fra Det Kgl. Bibliotek. Bogen åbner med en mand, der omfavner et isbjerg i Paris – Olafur Eliasson og Minik Rosings geniale og manende illustration af klimaforandringen. Mens verdens ledere forhandlede om verdens klimafremtid, lå 12 husstore isbjerge og smeltede bort på en plads i Paris. Smukke og frygtelig forgængelige.

Lise Bach Hansen, chef for publikumsarrangementer, foredrag og litteratur ved Det Kgl. Bibliotek og bogens ene redaktør, skriver i sin indledning, at nu havde eksperter i klimaforandring, aktivister og diplomater kæmpet med spørgsmålet: Hvad gør vi, når den arktiske is forsvinder? Så: »Det var på tide, at bibliotekerne gik ind i kampen. For hvilket bedre sted kan vi forestille os vores fremtid end netop det sted, hvor vores fortid bliver bevaret«, spørger hun. Fremragende, at bibliotekerne melder sig i klimakampen og fra arkiverne og vores kollektive hukommelse vil sætte det lange lys på fremtiden.

Intet nyt siden Rasmussen?

I bogen er fire kunstnere blevet bedt om at skrive en tekst ud fra noget, bibliotekerne har gemt: Forfatteren Kim Leine giver stemme til Aage Bertelsen, der maler sit berømte maleri fra ishulen Gnipa på Danmark-ekspeditionen i 1906. Fotografen Henrik Saxgren kører på hundeslæde, som Danmark-ekspeditionen gjorde det på et foto fra 1906. Musikeren Laurie Anderson ser på et billede fra 1897 af August Andrés forulykkede ballon på isen og tænker tilbage på en ungdomstur til Nordcanada. Og forfatteren Sørine Steenholdt gendigter sagnet om fangeren Akigsiak, der myrdede en mand, som en tragisk historie om en grønlænder i det moderne København.

I bogen er der ikke et eneste foto af vor tids Arktis, og den smeltende is ligger i Paris. ’Arctic Imagination’snutidsbilleder viser talende hoveder på scenen i Det Kgl. Bibliotek. Der bliver sikkert sagt noget klogt om isen, der smelter, men vi hører det ikke i bogen. Hvor er den smeltende is? For det er vel den og ikke Det Kgl. Bibliotek, der er hovedpersonen?

Arktis optræder kun på de klassiske og velkendte fotos af Fridtjof Nansen, Knud Rasmussen, Robert Pearry og August Andrée. Præmissen for bogen er, at bibliotekerne i Nuuk, Stockholm, Oslo, New York og København viser, hvad de har gemt om Arktis. Kan det passe, at man intet har indsamlet siden Knud Rasmussens tid?

Passive ofre

Sarah Giersing kritiserer i en af bogens korte tekster det koloniale blik på grønlænderne. Reproducerer bogen i sit fokus på Arktis’ erobrere ikke netop dette blik på grønlænderne som de passive ofre for de hvide mænd, danskerne, kapitalismen, klimaet, eller hvem vi nu udnævner til skurken? Der er ikke ét ord i bogen om de arktiske folks konstruktive tilpasning til den smeltende is.

Med al respekt for de dygtige og velmenende bidragydere lever resten af bogen ikke op til starten. Mest nedslående ved dette festskrift for arrangementet ’Arctic Imagination’ er, at der intet substantielt, intet nyt, intet kritisk står om det globale problem, klimaforandringen er, og som den smeltende is kun er et af mange tegn på.

I sin indledning spørger Lise Bach Hansen som sagt, hvem der ud over bibliotekerne kan finde svar på, hvad vi skal gøre, når den arktiske is smelter.

Måske skulle hun tage til Grønland?

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce