YouTube har før lovet, at de ville fjerne videoer af potentielt skadelige og dødelige handlinger. Nu tager videotjenesten konsekvensen og strammer reglerne endnu mere.
Foto: Loic Venance/Ritzau Scanpix

YouTube har før lovet, at de ville fjerne videoer af potentielt skadelige og dødelige handlinger. Nu tager videotjenesten konsekvensen og strammer reglerne endnu mere.

Kultur

YouTube forbyder alle videoer med farlige eller krænkende narrestreger

Fremover er det forbudt at uploade videoer af potentielt skadelige eller ligefrem livsfarlige narrestreger, såkaldte pranks, på videotjenesten.

Kultur

I maj blev den kun 20-årige Monalisa Perez idømt en fængselsdom for at have skudt sin kæreste Mario Ruiz. Hun havde ellers ikke planer om at slå ham ihjel. Men det var nu sådan, sagen endte, da de forsøgte sig med en optagelse til YouTube.

Det unge kærestepar håbede på, at videoen af deres ikke ligefrem ufarlige stunt, hvor et leksikon skulle have reddet Mario Ruiz fra et dødeligt skud, ville gå viralt på YouTube.

I stedet endte det altså med en fængselsdom. Og et dødsfald.

Videoen med det dødelige udfald står langtfra alene. YouTube er nemlig fyldt med videoer af folk, der gør potentielt livsfarlige og skadelige ting. Senest har Susanne Biers Netflix-film ’Bird Box’ fået folk over hele verden til at udføre forskellige aktiviteter – såsom at køre bil – med bind for øjnene.

Nu tager YouTube konsekvensen. Fremover vil alle videoer, der afbilder potentielt skadelige eller i de værste tilfælde dødelige pranks og udfordringer, være forbudte på videotjenesten. Det skriver BBC.

Endnu et løfte

Det er imidlertid ikke første gang, at YouTube giver et sådant løfte.

Faktisk lovede videotjenesten allerede tilbage i april 2018 at fjerne alle videoer med skadeligt eller stødende indhold. Men det er ifølge en ny undersøgelse fra mediet Buzzfeed tilsyneladende ikke sket. Der findes nemlig stadig et utal af videoer, der blandt andet viser eller antyder seksuel omgang med dyr – flere med adskillige millioner visninger.

Det er på baggrund af Buzzfeeds undersøgelse, at YouTube nu forsøger at komme indholdet til livs med nye, strengere regler. Videotjenesten har blandt andet opdateret informationerne på hjemmesiden, så der nu står:

»YouTube er hjem for et utal af elskede videoer med udfordringer og pranks, der er gået viralt. Men når det er sagt, har vi altid haft politikker, der sikrer, at det, der er sjovt, ikke overskrider grænsen, så det også er skadeligt og farligt«.

Hvor YouTube ikke før udspecificerede, hvad der ifølge dem er ’farligt indhold’, har den Google-ejede virksomhed nu udpenslet, at det er »pranks med en fornemmet fare for fysisk skade«. Det gælder også pranks, hvor nogen bliver narret til at tro, at de er i stor fare – selv om der måske ikke engang er fare på færde.

Derudover er videoer, der kan traumatisere børn for livet, forbudte, lyder det ifølge YouTubes nye nedskrevne regler.

Videotjenesten har dog fjernet nogle videoer for ikke at sige mange. I en rapport fra sidste år fremgik det nemlig, at Google, der ejer YouTube, mellem juli og september 2018 havde fjernet 7.845.400 videoer, der ikke var i tråd med sidens retningslinjer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce