Ifølge skuespilchef på Det Kongelige Teater er der ikke nogen modsætning mellem klassikere som 'Kongens Fald' og ny dansk dramatik.
Foto: Peter Hove Olesen

Ifølge skuespilchef på Det Kongelige Teater er der ikke nogen modsætning mellem klassikere som 'Kongens Fald' og ny dansk dramatik.

Kultur

Skuespilchef afviser kritik: Man kan også spørge sig selv, om dramatikerne har nok på hjerte til at fylde Store Scene?

Man skal ikke lave noget, der er dårligt, bare for at lave ny dansk dramatik, siger Morten Kirkskov.

Kultur

Lider landets store scener af berøringsangst over for nyskrevet dansk dramatik?

Det mener manuskriptforfatter og formand for Danske Dramatikere Nikolaj Scherfig. Han retter blandt andet skytset mod landets store scener, som i hans optik prioriterer klassikere og versioneringer af tv-serier og romaner på bekostning af ny dansk dramatik.

Men den kritik finder skuespilchefen på Det Kongelige Teater er skudt helt viden siden af.

»Lige nu har vi tre-fire bestillinger målrettet Store Scene ude hos nogle af Scherfigs medlemmer. Halvdelen er forslag, vi har fået fra dramatikerne, og resten har vi selv prikket og spurgt. Men det er ikke nogen hemmelighed, at det koster kassen at producere en forestilling på Store Scene, og derfor er man naturligvis meget varsom, fordi man ellers risikerer at skyde sig selv i foden. Man skal ikke lave noget, der er dårligt, bare for at lave ny dansk dramatik«, siger Morten Kirkskov.

»Og det er jo ikke forbudt for danske dramatikere selv at sende noget ind. Men vi får ikke særlig mange forslag til noget, der egner sig til Store Scene. Så man kan også spørge sig selv, om dramatikerne har nok på hjerte til at fylde Store Scene«.

Ifølge skuespilchefen er det ikke problematisk, at der opføres både klassikere som ’Amadeus’ eller versioneringer af tv-serier som ’Riget’ på Det Kongelige Teaters Store Scene – det handler om doseringen.

»’Riget’ bliver spillet for et kæmpe publikum, og det er ikke et spørgsmål om enten-eller, men både-og. Hvis jeg havde danske stykker, som kunne fylde Store Scene, var der ikke noget, jeg hellere ville«.

Selv har Det Kongelige Teater udviklingslaboratoriet KGL Dansk, og her har man de seneste år fået flere hundred ting ind, fortæller Morten Kirkskov.

»Men det er meget få af dem, som har potentiale til at kunne noget på Store Scene, så derfor har vi selv måttet opsøge dramatikere for at lave samarbejder. Men igen, vi udvikler selv, og lige nu kender jeg ikke nogen landsdelsscener, som ikke udvikler dansk dramatik«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce