Maleriet har hængt på Notre Dame universitetet i 134 år. Men dens »nedværdigende« karakter har nu medført, at det skal skjules.
Foto: Mike Freeman

Maleriet har hængt på Notre Dame universitetet i 134 år. Men dens »nedværdigende« karakter har nu medført, at det skal skjules.

Kultur

»Nedværdigende« kunst: 134 år gammelt Columbus-maleri fjernes fra universitet

Efter flere årtier med klager over Columbus-billedet, bliver det nu fjernet fra Notre Dame universitetet i Indiana.

Kultur

Et 134 år gammelt vægmaleri af den opdagelsesrejsende Christopher Columbus bliver nu fjernet fra Notre Dame universitetet i Indiana. Sådan lyder det ifølge New York Post.

Det sker efter, at kritikere ad flere omgange og over flere årtier har krævet vægmaleriet fjernet. Maleriet viser Columbus, der helt fredeligt – ja, nærmest venskabeligt – står og fortæller om vestlig tro, mens de amerikanske indfødte har omringet ham for at lytte til hans fortællinger.

Men historien er som bekendt anderledes drabelig.

Vægmaleriernes afbildning af Columbus som en gavmild opdagelsesrejsende og ven af de indfødte folk skjuler den mørke side af historie – en side, vi bliver nødt til at anerkende

Kritikere mener derfor, at billedet er »nedværdigende« over for de amerikanske indfødte. Og det har fået universitetets øverste chef, John L. Jenkins, til at tage konsekvensen:

»Vægmaleriernes afbildning af Columbus som en gavmild opdagelsesrejsende og ven af de indfødte folk skjuler den mørke side af historie – en side, vi bliver nødt til at anerkende«, skriver han i en officiel udmelding fra universitetet.

Efter flere årtiers klager

Beslutningen om at overdække de historiske malerier kommer efter over to årtier med massiv kritik fra universitetets medlemmer af Native American Student Association.

I 2017 udgav universitetets egen avis, The Observer, et brev, hvori 340 studerende, ansatte og tidligere studerende havde skrevet under på, at malerierne burde kasseres.

Dengang lød kritikken på, at kunsten repræsenterede en »overromantiseret opfattelse« af Vestens invasion af Amerika.

På det tidspunkt var skolens ledelse ikke klar til at fjerne maleriet. Deres argument var, at vægmaleriet havde en »historisk og kunstnerisk værdi« – noget, de nu tilsyneladende har ændret holdning til.

At fjerne malerierne uden at ødelægge dem fuldstændig, er dog ikke en mulighed. Den italienske kunstner Luigi Gregori malede værket direkte på væggen.

I stedet bliver vægmaleriet overdækket med vævet materiale, der går i et med rummets indretning. Ifølge John L. Jenkins vil det også stadig være muligt at udstille billedet i særlige anledninger.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce