Forfatter Leonora Christina Skov har stor succes med sin seneste bog, 'Den, der lever stille', som nu giver hende DE g yldne Laurbær. Bileldet er fra en tidligere reportage, hvor Politiken fulgte med til bogsignering i Odense.
Arkivfoto: Mads Nissen

Forfatter Leonora Christina Skov har stor succes med sin seneste bog, 'Den, der lever stille', som nu giver hende DE g yldne Laurbær. Bileldet er fra en tidligere reportage, hvor Politiken fulgte med til bogsignering i Odense.

Kultur

Smertefuld historie sikrer Leonora Christina Skov De Gyldne Laurbær

Leonora Christina Skov har med et overbevisende stemmetal vundet De Gyldne Laurbær for romanen ’Den der lever stille’.

Kultur

Læserne og boghandlerne har ikke været i tvivl. Det seneste års mest populære forfatter er Leonora Christina Skov, og nu får hun De Gyldne Laurbær for romanen ’Den der lever stille’.

Læserne har allerede købt omkring 100.000 eksemplarer af bogen, og da stemmerne fra landets boghandlere blev talt op mandag formiddag havde Leonora Christina Skovs roman fået over halvdelen af stemmerne.

Stiv medvind

»Det er stiv medvind«, som den 42-årige forfatter selv udtrykte det i februar sidste år, da bogen på under to måneder havde solgt 30.000 eksemplarer.

Romanen er den smertefulde historie om, hvordan det er vokse op i et hjem og føle sig uelsket af både sin mor og sin far, og ikke mindst om hvordan det er, at forældrene vender en ryggen, når man springer ud som homoseksuel. Forfatteren havde ingen kontakt med sine forældre i syv år, men med udgivelsen af ’Den der lever stille’ har hun fået god kontakt til sin far.

På morens fødselsdag

I sine foregående romaner har Leonora Christina Skov kredset om de samme emner, som hun folder ud i ’Den der lever stille’, men hun følte sig først fri til at skrive hele sin historie, da hendes mor døde i 2015. På sin Instagram-profil lagde forfatteren i morges et foto op af sin mor, som netop i dag ville være fyldt 74 år.

Artiklen fortsætter under Instagram-opslaget.

Vis dette opslag på Instagram

Det er min mors fødselsdag i dag. D. 31.1. Hun ville være blevet 74 år, men hun nåede kun at blive 70. Her er mit yndlingsbillede af hende fra alle de år tidligere - fire år før jeg blev født og to år før, hun mødte min far - hvor hun blev færdig som økonoma og så lykkeligere ud, end jeg nogensinde kendte hende. Da jeg voksede op, følte jeg mig på alle måder anderledes end alle i min familie, men på det her billede fra før, jeg eksisterede, følte jeg et slægtskab med min mor Når jeg ser tilbage på de sidste snart fire år, er mit liv blevet lysere og lettere. Det var så utrolig tungt at trække længslen efter at blive elsket af hende efter mig, og det satte sig dybe spor i mine relationer til andre. #DenDerLeverStille har føltes velsignet fra begyndelsen. Måske af hende, måske af omstændighederne, måske af en magisk klokkeblomst, der kastede tryllestøv ud over den - den fornemmelse har jeg ofte haft De sidste dage har jeg mødtes med vært og tilrettelægger, Janus Camara, der producerer et nyt, ugentligt bogmagasin, #TidTilBøger, som podcast for @politikensforlag. Montage, lyd og interview rolled into one. Link i min bio. Vi har gjort status over det sidste år, nu hvor det hele er lidt på afstand, og det har været en helt utrolig dejlig oplevelse at tale med ham. Hvis jeg havde tænkt mig om, havde jeg også taget et billede af os, men man må nøjes med at forestille sig os i mit og Annettes køkken og så mig, der løber frem og tilbage for at vise ham ting, jeg har fået af jer læsere, og cd’ere, han bestemt må høre som med-Twin Peaks-fan. Fordi jeg er en nørd, har jeg også lavet en Spotify-playlist med musik inspireret af Twin Peaks’ drømmende, syrede, hypnotiske univers til podcasten. Den hedder A Quiet Sense of Something Lost og indeholder 25 mere eller mindre ukendte yndlingsnumre. Find den på Sporify ved at søge på titlen eller hop fra linket på min FB-side

Et opslag delt af Leonora Christina Skov (@leonorachristinaskov) den

Instagram har de seneste år været Leonora Christina Skovs bindeled til sine mange læsere, og hendes skare af følgere er vokset enormt gennem 2018. I februar fulgte knap 17.000 med i hendes opdateringer, og antallet af følgere er i dag oppe på over 29.000. Det er på Instagram-profilen, at hun har den direkte kontakt til mange læsere, som altid får et svar, hvis de skriver til hende.

Ingen konkurrenter

Formanden for Boghandlerklubben, Kenneth F. Pedersen, mener, man skal et godt stykke tilbage i tid for at finde en så overbevisende vinder af De Gyldne Laurbær. De seneste år har to-tre priskandidater ligget meget tæt med kun få stemmers mellemrum.

Ingen af årets øvrige udgivelser var i nærheden af at kunne konkurrere med ’Den der lever stille’, men Morten Papes ’Guds bedste børn’, Mich Vraas ’Faith’ og Thomas Korsgaards ’En dag vil vi grine af det’ fik pæne stemmetal.

Fulde huse

De første indstillinger til årets litterære priser er gået uden om ’Den der lever stille’, men ellers har udgivelsen af romanen været et regulært eventyr for forfatteren. Hendes foregående fem romaner har ikke været i nærheden af at være bestsellere, og når hun tog ud for at promovere sine bøger hos boghandlere, kunne publikum måske bestå af to tilhørere.

Gennem hele 2018 har alt været vendt på hovedet. En regulær forfatterturne gennem landet har haft fulde huse, og et begejstret publikum har mødt den letgenkendelige forfatter iført røde eller leopardplettede Roccamore-sko, kjoler i halvtredserstil og knaldrøde læber. Leonora Christina Skovs stil er blevet så populær, at hun har fået sit eget kjoledesign.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

   

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce