Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mola/museum of London Archaeology
Foto: Mola/museum of London Archaeology

Guldkorsene blev fundet i en 1400 år gammel grav.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dukkede op mellem et Aldi-supermarked og en pub: Guldkors glimtede i spektakulær kongegrav

Et imponerende gravsted uden for London bliver kaldt Englands svar på Tutankhamons grav. Arkæologer mener, at den må have tilhørt en af de første kristne angelsaksiske kongelige i landet.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var ikke det mest oplagte sted at finde en gammel kristen konges grav.

Men ikke desto mindre gjorde en gruppe byggearbejdere et mærkværdigt fund i 2003, da de var ved at udvide en kørebane i byen Prittlewell, der ligger uden for London.

Mellem et Aldi-supermarked og en pub dukkede en 1.400 år gammel grav op, der bød på et imponerende antal arkæologiske skatte og værdigenstande.

Alligevel har det været svært for arkæologer at identificere gravens beboer, da små fragmenter af tandemalje var det eneste tilbageværende spor af den afdøde.

Men efter 15 års hårdt arbejde kan arkæologer fra Mola (The Museum of London Archeology) sandsynliggøre, at graven, der er bygget omkring år 600, har tilhørt en af de første kristne angelsaksiske kongelige i Storbritannien. Det skriver blandt andet Business Insider.

Den 4 meter brede grav har budt på omkring 40 værdifulde genstande. Både gravstedets størrelse og indholdet tyder på, at graven højst sandsynligt har tilhørt en kongelig.

Blandt genstandene har man fundet to guldkors, der har givet arkæologerne et fingerpeg om, at gravens beboer må have være kristen. Et bæltespænde i guld og flere våben har kunnet indsnævre teorierne til, at den afdøde må have været en mand, og guldmønter har hjulpet arkæologerne med at aldersbestemme graven mere præcist.

Sophie Jackson, der er forskningschef ved Mola, kalder graven en engelsk pendant til den egyptiske farao Tutankhamons grav. Hun omtaler fundet som »en af de mest betydningsfulde angelsaksiske opdagelser, landet har set«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden