Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Caitlin Ochs/Ritzau Scanpix
Foto: Caitlin Ochs/Ritzau Scanpix

Afslutningsafsnittet blev vist på storskærm i New York. Her ses en scene med Jon og Daenarys, hvor sidstnævnte ikke siger så meget. Hun er nemlig død, stukket ihjel af ham.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svensk optælling: Kvinderne i 'Game of Thrones' har ikke kunnet få et ord indført

En computeroptælling viser, at mændene i fantasyserien har fået langt mere taletid end kvinderne.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I alt er det blevet til lidt over tre dages fjernsyn.

Game of Thrones har i løbet af otte sæsoner ledt seerne gennem en myriade af intriger, spektakulære dødsfald og magtkampe, der får Folketinget til at ligne yoga-øvelser i kollektivet.

Og så har det vel at mærke været en serie, der i overvældende grad lod mændene føre ordet. De mandlige rolleindehavere har talt i 75 procent af tiden, mens kvinderne alene har fået ordet i 25 procent af tiden, skriver BBC.

Det er en uretfærdig gengivelse af verden.

Tallene bygger på en analyse, foretaget af en svensk virksomhed, Ceretai, der er oprettet for at »opdage normer og stereotyper i populærkultur«. Dens computerprogram kan skelne mellem mandlige og kvindelige stemmer har omhyggeligt registreret den taletid, hovedpersonerne og andre får i serien, sæson for sæson.

I 7. sæson nåede kvinder at få lov at tale i 31 procent af tiden, men det ændrede sig til at være nede på 22 procent af tiden i 8. sæson, viser opgørelsen.

Er dothraki talt med?

Med til oplysningerne hører, at svenskernes mangfoldighedsovervågende software blot har en nøjagtighed på 85 procent. Det rejser spørgsmålet, hvorvidt den for eksempel kan genkende dragemoderens dothraki som kvindesnak.

Lisa Hamberg, medstifter af Ceretai, siger ifølge den britiske tv-station, at deres analyse er gennemført for at understrege problemet med portrætteringen af kvinder i medierne. »Vi gør det ikke for at få folk til at holde op med at se serien, men for at gøre dem opmærksom på, at det er en uretfærdig gengivelse af verden«.

De absolut bærende hovedroller i serien består af Daenarys, Cersei, Sansa, Arya og Brienne. Alle kvinder. De bærende mandlige er der færre af. De gennemgående hovedpersoner i de otte sæsoner på den side er Jon, Jamie og Thyrion - som ifølge en optælling af replikkerne er dem, der har haft flest til og med sæson 7, skriver BBC.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden